2. júna 2015 10:49:43 CEST
Informácie o BDSM môžeme rozdeliť do rôznych kategórii a každá ma niekoľko vrstiev. Môj názor je, zem hlavne kategórie by nemali zabudnúť na informačné portály, tlačoviny, web stránky a kalendáre. Tak isto by mala byt samostatná kategória BDSM v zahraničí. Jednou z menej dôležitých kategórii by mohla byt aj téma o produktoch a službách. Názory?
Informácie
BDSM je na Slovensku pomerne tabu a v tlačovinách sa sním stretnete väčšinou vo forme trestných činov v dennej alebo inej volne predajnej tlači. Na internete je informovanosť vyššia. K dnešnému dnu evidujem 8 slovenských BDSM stránok, z toho dve sú zoznamky a jedna je kalendár akcii. Ostatne sú vo forme blogu. Iba 3 stránky informujú o akciách a podujatiach z toho tie populárnejšie trpia zlou architektúrou a všetky neatraktívnym dizajnom. V skale použiteľnosti je zrejme na prvom mieste www.xbdsm.sk aj keď stráca používateľov na navigácii a prehľadnosti. Ak ide o www.domina.sk je problém administrácia a kredibilita. Na druhej strane je zas veľkou devízou jednoduchosť. Kalendár akcii www.bdsm-events.eu je čo sa týka robustnosti najďalej a navigácia je takmer intuitívna. Tu ale dizajn a architektúra veľmi prísne vymedzuje cieľovú skupinu návštevníkov.
Z pohľadu blokových stránok, klasicky blog www.zvrhlik.sk ma kvalitne spracovanie ale stráda interakciu s návštevníkmi. Tak isto, prispievatelia budú chvíľku hľadať svoje spôsoby a štýly ale je to pekný začiatok. K obsahu sa vyjadrovať nechcem, cieľová skupina tu nemusí byt obmedzená. Dali blog www.ladycharis.esyranky.cz je síce alokovaný do Čiech ale tvorca je Slovák a blog je už zopár rokov v obehu. Tu ale už nie je aktualizácia od roku 2013 aj keď mnohé informácie z archívov patria k naozaj dobrým materiálom. Je to zároveň jediná stránka s BDSM slovníkom ako kategória ktorú som našiel. Ďalším blogom je www.bdsmchata.wbl.sk ale tu to asi skončilo tak rýchlo ako to začalo. Najlepšie spraviť si vlastný názor... Ostatne blogy majú bdsm len ako veľmi vzdialenú pod sekciu takmer bez príspevkov.
Stretnutia a združenia
Stretnutia BDSM na Slovensku je samostatná téma. Drvivá väčšina sa odohráva za zamknutými dverami a prístup je obmedzený. Pokecové stretnutia sú liberálnejšie, môže prísť každý kto ma chuť a informácie sa zdieľajú samostatne medzi návštevníkmi. Geograficky sa Pokecové stretnutia robia v Bratislave, Košiciach, Prešove, Piešťanoch a Banskej bystrici. Iba v Piešťanoch ide o DS+ majiteľa a iba v Bratislave je k dispozícii verejná mučiareň. Návštevnosť v Bratislave je podľa obdobia od 20 do 50 ľudí s priemerom 35-40 mesačne. Piešťany stabilne 10-15 každý týždeň. O stretnutiach inde nemám údaje o návštevnosti ani o opakovaniach.
Organizátori pokecových stretnutí. K tejto téme ma prosím opravte ak je niekde chyba.
Bratislava - Blacksun - U Majora Zemana, Vysoká 37
Bratislava - Queer - KC Grange, Domové Role 71
Piešťany - Madam Margareta
Banská Bystrica - Riderka
Košice - Dr. Jajbolito
Prešov - Dollores
Miesta doplním neskôr