18. novembra 2016 23:36:16 CET
No ja neviem, prečo by si sa nemohol pýtať...
Ja som to ani nenaznačoval.
Ja som mal na mysli len to, že to nedorozumenie, ktoré vzniklo medzi tebou a
tatkom_cukrarom vyplývalo zrejme z toho, že jemu bolo jasné, že tu niekto utrpel nejakú škodu a zrejme sa mu tá otázka zdala byť aj nezmyselná, pretože je jasné – a priamo z Trestného zákona vyplývajúce – že všetci, ktorých údaje budú takto protiprávne zverejnené, utrpia škodu.
A podľa mňa tu nie je tu podstatné, aký skutočný prospech získa, ale o aký sa pokúšal. Už len tým, že to tu rozoslal zrejme desaťtisícom používateľov, od ktorých hrubým nátlakom požadoval po 1 bitcoine, či koľko... a vynásobí sa to.
Totiž, on si svoju „službu“ cenil na 1 bitcoin. Keby mu niekto 1 bitcoin poslal, akú škodu by dotyčný utrpel? Bola by vyčíslená na 1 bitcoin, však? Žiadnu ďalšiu by už neutrpel. Ale ten, kto by mu ten požadovaný 1 bitcoin neposlal, tak by utrpel rovnakú škodu.
Páchateľ sa už pokúsil spáchať trestný čin, čo je trestné podľa rovnakej sadzby ako trestný čin, ktorý sa pokúšal dokonať.
To, o čo sa páchateľ pokúša, je však zrejme hrubý nátlak. A to je zločin, a teda trestná je už príprava na neho podľa rovnakej sadzby, ako je sadzba za trestný čin, ku ktorému tá príprava smerovala.
A to nie je „somarina“,
to je Trestný zákon, alebo teda trestné právo (podľa toho, ako si to myslel).
Napríklad v takej „najsamdemokratickejšej“ Kanade (ako sme sa dozvedeli pri podpise zmluvy CETA) by si mohol za neopustenie výtržníckeho zhromaždenia do 1/2-hodiny dostať až doživotie. (Za samotnú účasť na takom výtržníckom zhromaždení nie je veľká „pálka“, ale za nerozídenie sa do 1/2-hodiny od úradnej výzvy na rozpustenie zhromaždenia už hrozí doživotie.) A títo „najsamdebokratickejší“ pokrytci karhali ukrajinskú vládu za to, že sa rozhodla trestať výtržníkov, ktorí nie že sa nerozišli do 30 minút, ale ktorí ešte tuším 4 týždne premieňali Námestie nezávislosti v Kyjeve na výjav ako z 3. svetovej vojny.
Samozrejme, tú výšku spôsobenej škody by mu bolo treba dokázať, teda všetci tí poškodení by sa museli nájsť... ale stačilo by, že by sa našlo len nejakých 200 poškodených, už by to bola podľa dnešnej hodnoty 1 bitcoinu bola škoda veľkého rozsahu.