Forums » Nekategorizováno

Etika v D/s vztahu?

• 11. marca 2011 8:07:03 CET
    Samozrejme, každý má svoj názor a každý rešpektujem. V zahraničí, napr. v anglicku, neexistuje vykanie, používa sa jedostranne TY. Hovorim tu o vykani a slušnom správaní sa submisineho jedinca, či zeny alebo muza k dominantnej osobe. Je trochu scestné tvrdiť, že ak si vyžadujem ja- ako ZENA – vykanie od muža, hram sa na dominu. Trochu sudny clovek vie vycítiť s kým komunikuje v DS. Takisto dokaze vycitit, či je to 13ročný žiak základnej školy, alebo "hráč". A potom, ak vyžadujem vykanie, je absolutne logicke, že mam k tomu dôvod.
  • 11. marca 2011 7:46:10 CET
    Co k D/s patří a co ne, je soukromou věcí těch, kterých se to týká. Osobně to mám nastaveno stejně jako Lancelot a jeho paní - kde se to hodí, tam mi můj subík vyká, kde by to vhodné nebylo, tyká.
    Mám pocit, že problém, o kterém hovoříme je trochu jinde. Je vhodné, aby submisiv automaticky vykal každé dominantní ženě bez ohledu na to, jestli je, či není jeho paní?? Tady bych to nechala čistě na tom, jak to cítí ten který subík. Pokud má dojem, že by měl, tedy ať klidně vyká. Pokud tuto potřebu necítí, proč by v internetové komunikaci netykal?? Hovoříme o tom, co je vhodné v D/s, ovšem D/s je vztah - partnerský, nebo i třeba krátkodobý na základě dohody. Pokud subík někoho osloví někoho cizího - nebo naopak, osloví-li někoho domina, není mezi nimi přece žádný D/s vztah... Běžná slušnost je jedna věc, vynucovat si projevy podřízenosti tam, kde žádná podřízenost neexistuje je spíš směšné.
    Nevím jak koho, ale mě osobně rozhodně neuráží žádná slušná komunikace na netu a je mi úplně jedno, jestli mi v ní někdo vyká, nebo tyká. V reálu je mezi cizími lidmi zavedeno vykání a tady nemám sebemenší problém si s cizími muži - byť jsou submisivní - vykat. Vzájemně. Jestliže se spřátelíme, třeba v situaci, že jde o subíka mé kamarádky, můžeme si tykat - také vzájemně.
    Tak tedy pokud jednostranné vykání pro někoho do D/s patří, ještě jednou opakuji, že patří do vztahu a není vynutitelné, není automatické a není nárokovatelné. Záleží jen na tom, jestli ten, kdo vyká, vykat CHCE a navíc si myslím, že vykat budou spíše hledající submisivní muži. Ti, kteří mají svou paní asi ne, ale mýlit se mohu:) Třeba mě by se fakt nelíbilo, kdyby můj subík vykal každé domině a nechal si od ní tykat. Toto právo náleží mě, žádné jiné:)
  • 11. marca 2011 6:46:37 CET
    Na Tvou otázku můžu říct, že to máme v našem vztahu nastaveno také tak: v soukromí, resp. tam, kde se to hodí, své Paní vykám (Ona mi logicky tyká) a nemám s tím problém. Na veřejnosti jí ovšem tykám také - a zdůraznil bych nejen pro své, ale i pro její pohodlí a diskrétnost. Funguje to myslím dobře
  • 10. marca 2011 23:22:42 CET
    Zaujimava tema a musim povedat, ze fakt dobre citanie na vecer.
    Vykanie k D\s jednoznacne patri a je to zaroven prejav slusnosti (hlavne pri osloveni) Mne osobne pripada dost neslusne pytat sa Madam ci jej mozem tykat a s vykanim osobne nemam ziadny problem. V spolocnosti su vsak situacie, ked sa tykanie "hodi" napr. ked svoju Pani predstavim znamim (co bude coskoro). Chcem sa totiz vyhnut otazkam ako: "Preco jej vykas a ona tebe tyka?" Tak co mam podla Vas robit? Lebo na taku otazku asi nebudem vediet odpovedat
  • 10. marca 2011 22:29:24 CET
    Prepac, ale nepovedal by som, ze je to vtipne. Skor smutne, lebo slusne spravanie niektorym fakt nic nehovori... Dominy by o tom vedeli pisat svoje.
  • 10. marca 2011 19:53:45 CET
    A nielen to. Vynucovat si vykanie? Ako znak dominantnosti? Dominant to nepotrebuje. A ten,kto to robi nim nikdy nebude...je to len zufaly pokus byt nim.
  • 10. marca 2011 14:33:59 CET
    Máš samozřejmě 100% pravdu. Každý subík i subinka mají absolutní právo se sami rozhodnout, komu se podřídí a komu ne. Zvlášť když označit se za "dominanta" může na netu úplně každý, třeba i 13 letý žák praktické školy. Je to snad důvod k tomu ho jako dominanta opravdu začít respektovat?
  • 10. marca 2011 14:31:08 CET
    Obecně platí, že jednostranně tykat komukoliv nad 18 let (u děvčat nad 15 nebo i méně let) je projevem arogance, opovržení a hrubosti.
  • 10. marca 2011 14:28:57 CET
    Jednostranné vykání/tykání je v bdsm součástí buď scénky, nebo D/s vztahu a jedná se o dobrovolnou záležitost, konsensuální tak, jako vše ostatní v rámci D/s her. Rozhodně žádná domina (ani žádný dominant) nemůže žádat od kohokoliv, aby mu vykal jen z titulu toho, že si svůj nick označí přívlastkem "dominantní" a že dotyčný člověk má svůj nick označený jako "submisivní."

Na netu si lidé většinou vzájemně tykají (samozřejmě je možné i vzájemné vykání), ale vyžadovat jednostranné vykání pokládám v běžném společenském styku za zcela nepřijatelnou aroganci.

V zahraniční literatuře na to existuje jedna výstižná hláška: "Možná, že jsem submisiv. Ale nejsem tvůj submisiv."
    • 0 posts
    10. marca 2011 13:59:06 CET
    Hoci som tu krátko, nedá mi tiež vysloviť svoj názor. Z pohľadu tej submisívnej. To, že je v mojom prípade muž ten dominantný a nejaký ma osloví, nedáva mu to právno na to, aby mi tykal a zároveň mne povinnosť vykať mu. Prečo? Je snáď už v tom momente môj pán? Hladať D/s vzťah predsa nie je o tom, že niekto sa ku mne hneď bude správať neúctivo a ja k nemu budem úctivá. Len preto, že ma tu oslovil. To nevravím o tých, čo si dovolia povedať mi fena, suba a pod.
  • 10. marca 2011 10:36:45 CET
    Prispejem aj ja k tejto teme. Uz dlhsiu dobu si vsimam jeden fenomen: tykanie. Je velmi zvlaštne, ked submisívny muž, oslovujúci dominantnú ženu ( čo musí predsa tušiť, ak si prečíta jej profil) jej tyká! A ešte žiada prijatie do služby, alebo rozhovor. Muž, aj v normalnom živote, neznámej žene má vykať a nieto ešte v podriadenom postaveni.
    Predpokladam, že subinky svojim Panom takisto netykaju! Akokeby mali pocit, že Dominantná žena je akousi „služkou“ ich submisivnym tuzbam.
  • 10. marca 2011 2:06:52 CET
    najsmutnejsie na tom je, ze to pre vacsinu ludi nieje prirodzene a musia si to citat a prip. sa snazit podla toho spravat.. kazdopadne aj to lepsie ako nic
  • 10. marca 2011 0:25:26 CET
    @carassub

To ma mrzí a verím že to nebolo nič príjemné, no aj zlá skúsenosť je skúsenosť. Treba si z toho vziať niečo, čo ťa dokáže posunúť ďalej a nezanevrieť na to kým si a čo hľadáš. Možno tomu treba dať iba čas.
  • 9. marca 2011 21:57:36 CET
    Je třeba si uvědomit, že dominance a submisivita v bdsm vztazích mají erotický základ. Souvisí se sexem. Takže ten, kdo erotického submisiva považuje za submisiva v životě a podle toho s ním jedná, se dopouští naprosto kardinální chyby.
  • 9. marca 2011 21:26:30 CET
    Clovek, ktory si svoje postavenie musi vydobit prave krikom, alebo urazkami, si nie je svojim postavenim isty a podvedome tak ukazuje svoju slabost...... mas pravdu...... taky su niektory....zazila som,bolo to desne...a podarilo sa mu znechutit ma natolko ze uz nemam chut hladat D
  • 9. marca 2011 13:50:16 CET
    Ďakujem :-)

• 9. marca 2011 13:45:07 CET
    Skvelé, podnetné, pravdivé. Ďakujem za hodnotný prispevok, je príjmné čítať Ťa
  • 9. marca 2011 13:00:33 CET

Pokusim sa uz len zhrnut to, co sa uz kedysi davno rozoberalo na roznych zahranicnych forach ohladne tzv. domtikety, ci subtikety.
    Hadam netreba vypichnut veci ako su pravidla slusneho spravania, ktore si musi osvojit nie len sub, ale tak isto aj dom.
    To co v beznom spolocenskom zivote nazyvame gentlemanstvom, plati v Ds vztahu dvojnasobne. Dobry sub, alebo dom sa prezentuje vzdy na spolocensky rovnocennej urovni. Ak si niekto mysli, ze Top by mal byt vzdy prisny, razny a vzdy sa nadradovat, je na omyle a to plati tak isto pre opacnu stranu.
    Je pochopitelne, ze vo vztahu si partneri vytvaraju vlastny kodex, ktory sa obaja snazia striktne dodrziavat a preto sa neda povedat ze pre BDSM komuitu exisujte nejaky "zbornik" pravidiel, ktory si treba za kazdu cenu osvojit. No casom sa v komunite vytvorili iste pravidla, ktore su istym voditkom k tomu, ako sa v spolocnosti prezentovat a ukazat v co mozno najlepsom svetle.
    Tieto pravidla, ako som uz na zaciatku spomenul, sa delia do dvoch, niekedy troch skupin a to Domtiketa, subtiketa a pravidla pre spolocenske stretnutia.
    Tieto veci nie su na Ds scene nicim novym a taktiez nie su z mojej hlavy. No mali by byt istym voditkom ako pre novych tak aj pre skusenych bdsm+ ludi.

Subtiketa:
    K svojmu D' bud vzdy slusny/a.
    Odpovedaj vzdy celou vetou.
    Prikazy svojho partnera si treba plnit vzdy presne a zodpovedne.
    Snaz si pamatat co partner hovori.
    Vyhni sa odporu alebo neposlusnosti pocas "hry".
    Nikdy nehovor o svojom partnerovi nic zle.
    Nikdy nepodraz a neoklam svojho partnera, nasledky by boli zdrvujuce. :)

Domtiketa:
    K svojmu s' byt vzdy slusny/a.
    Vyjadruj svoje priania vzdy jasne.
    Byt vzdy spravodlivym nie je len slovna hracka.
    Pocuvaj co ti partner hovori.
    Nikdy nehovor o svojom partnerovi nic zle.

Taktiez by som rad poznamenal, ze byt ozajstnym D' nevychadza z urazok, alebo bezdovodne zvyseneho hlasu. Naopak chladna mysel robi D' prave tym, cim je. Clovek, ktory si svoje postavenie musi vydobit prave krikom, alebo urazkami, si nie je svojim postavenim isty a podvedome tak ukazuje svoju slabost. Tymto by vas mohol aj priemerne inteligentny partner odpisat ako niekoho, kto nosi len masku a nie je so svojim postavenim stotozneny.

spolocensku etiketu radšej vynechám pretože by som sa už priveľmi rozpisoval.
  • 9. marca 2011 0:20:33 CET
    No predpokladam ,ak nieco napisem do tohto fora hned sa domna pestite ci uz utok na pravopis,alebo budete hladat haciky vo vete je to tak clovek si musi posilit ,ego tym ,ze pouci ineneho,alebo jo vystriha a a citi sa inteligentnejsie,ale to robi len hlupak,aby bolo o com kecat ,nie to som chcel ,chcel som reagovat na tu etiku a Dominy je strasne malo Domin ,aby som bol presnejsi niesu ,su to ,zeny co su same ,alebo sklamane a nenavidia seba preco naleteli a,ked tak zadane co sa nudia,lebo manzel robi v zahranici ,pride subik a este aj zarobim jasne,ze sa na to da ,s ciech ma zaujala Domina Beatrix to je dama podla toho,ako vyjadruje svoje nazori ,ako sa chova ,pozor nechova k subikovi svojmu,ako,keby bol handra ,lebo je jej sucastou ,lebo vie,ze iny by pre nu nespravil to co on ,ale tieto Dominy toto hodku tolko napis co sa ti paci ty handra spinava nadavky urazanie to su sedliacky,co netusia o com to je preto taka ,zena nieje pre mna dominou ,ale stetkou a castokrat ani radsej nic s tou dotycnou nepodniknem len pokecam a odydem ,lebo stakeho sm nikdy nic by som nemal tak v skratke skutocnych kultyvovanych dam je na nedostac skor su tu same 22 co su skor pestije a nie dominy ,alebo dochotkyne ,ale to je o inom:)))
  • 8. marca 2011 20:04:30 CET
    pravidla slusneho spravania :)))))))vtipne
  • 8. marca 2011 10:50:16 CET
    nieje rozdiel medzi spravanim sa v D/s spolocnosti a normalnej spolocnosti, pravidla slusneho spravania su pre slusnych ludi zavazne. Kto sa nevie spravat je jednoducho hulvat, a ak svoje hulvatstvo este schovana za dominanciu tak je ku tomu ze je hulvat este aj hlupak ktory nevie o com je dominancia
  • 8. marca 2011 0:13:51 CET
    Nič iné ako "etika" medzi dvomi ľuďmi neexistuje... a nielen v Ds, v akomkoľvek vzťahu. Tak ako sú variabilné vzťahy medzi ľuďmi - čo si človek vie dovoliť k jednému, ku druhému ani nevyskúša.. to iné čo existuje sú len spoločenské konvencie.. a ako dobre povedal Blacksun, hlupáci sú naozaj všade, naša komunita nie je výnimkou.
    • 5 posts
    7. marca 2011 22:16:57 CET
    neda sa presne urcit hranica medzi tym co je bezna Etika a co je uz DS ono sa to prelina faktom ostava / prosim nebrat osobne tych ktorych sa to netyka / ludia su hlupy, zavytlivy,arogantný agoistický a spravaju sa ako male deti. ak nedostanu co chcu alebo si to prectavovali vyvadzaju . Na nete to umocnuje fakt ze sa mozu schovat za anonym. KAZOUH to co si ty napisal by som zaradil skor medzi vseobecne veci ktoreby nikto nemal nemal robit ci uz ide o D/S alebo v praci alebo v nikej inej komunite ludi. Aspon to niektorych z vas prebralo z naivnej myslienky ze hlupakov v D/Sku nenajdete . Tí su vsade :(
  • 7. marca 2011 18:19:10 CET
    Vezmu to taky po bodech, ať se neztratíme

1) Bylo to prostě o tom, že jsem nikoho s podobným zájmem neznal, nevěděl jsem jak to chodí, měl jsem jen z netu načtené (a jak zjišťuju tak z 85% úplně zkreslené) informace a představy. Představoval jsem si uzavřenou sektářskou společnost, kam jde jen těžko proniknout, bál jsem se, že se neorientuju v té BDSM etiketě a tak, takže jsem se ani moc nesnažil seznámit. Díky jedné osobě, která mě k tomu nakonec dokopala a já byť s obavama vyrazil na chat a nakonec i na nějaké srazy. Abych zjistil, že všechny ty obavy z chování či přijetí byly liché.

2. S tím dost souvisí ta druhé věc, na kterou se ptáš. Jen předešlu, že jsi to pochopil přesně opačně, než já to myslím. Právě, že v mých tápavých počátcích mi prá lidí podalo pomocnou ruku bez nějakých Ds klišé, tak se mi podařilo ty své obavy překonat a z ulity vyklouznout. Dneska už znám pár lidí, bu%d dost dobře z netu, někoho i osobně, a mám tu zkušenost, že ta žena, která je skutečnou Dámou, tak nemá potřebu si na něco hrát a něco demonstrovat. Těch negativních zkušeností je míň, ale taky jsou - a to mě právě naučilo se trochu orientovat v tom co je image a co realita. Nevím jestli je srozumitelné, jak to myslím.

3. Něco takového se mi stalo jednou, ale spíš vnímám to, co jsem napsal - Panička mi to většinou přepošle. Neříkám nutně, že je to tak, že chlapy jsou větší hulváti, spíš si myslím, že vím s jakýma dominkama se družit - a ty vesměs úroveň mají
  • 7. marca 2011 17:29:19 CET
    Protože mě toto téma enormně zajímá již dlouhá léta, mám několik otázek.

"třeba to vzájemné chování mě ještě cca před rokem děsilo."

Co tě děsilo konkrétně? Jak se dominy k tobě chovaly, nebo to, jak se o tom na netu mluvilo? Nebo ještě něco jiného?

"Dokonce se z toho stalo takové mé soukromé měřítko skutečné dominance, vzato tím pohledem jak se dotyčná chová v prvním kontaktu."

Tedy, jestli jsem to správně pochopil, dominantní žena je jen tehdy, pokud se již při prvním kontaktu chová arogantně a nadřazeně?

"když ona je slušně odmítne s tím, že otroka má a jiného nehledá, začnou být verbálně agresivní a vulgární (naprosto mě dostal např. dotaz proč teda leze na chat?)."

O tom jsem slyšel jen z doslechu. Naproti tomu jedna nejmenovaná domina mě zavalila přívalem vulgarit a výhrůžek, poté, co jsem si dovolil ji na serveru lide.cz přidat do svých kontaktů.