24. augusta 2006 13:15:32 CEST
Nejako som si večer, ani neviem prečo, spomenul na jednu reportáž dávnejšie odvysielanú na STV a pravdu povediac, znovu mi prebehol mráz po chrbte a nemal o nič menšiu intenzitu ako keď som ten dokument zhliadol v podvečer ale aj rannú reprízu.
––––––––––––––––––––––
Dokument pojednával o humanitarej pomoci z býveleho československa po páde tamného režimu a jeho vodcu čaučesska.
V dokumente toho bolo mnoho, ale zopár pasáži sa nedalo v žiadnom prípade prehliadnuť a navždy sa vrylo do pamäte, išlo totiž o zverské vyčíňanie týchto securitates – nasledujúci dej sa odohrával v podvečer prevratu, kedy securitates na svojich nákladiakoch zbierali v temnej noci náhodných okoloidúcich – mužov, ženy, tehotné ženy, mladých, starých, deti, študentov – ktorých nič netušiacich a vystrašených zvážali na jeden z tamných cintorínov, na ktorých rozpútali doslova jatka a peklo - zábery kamery v ranných lúčoch totiž ukázali mŕtve a popravené bezduché telá, ktoré nepochybne prešli tým najbrutálnejším z mučení, aké si beštiálna zvrátená myseľ dokáže predstaviť – podľa výpovedí niektorých bolo znásilnenie tým z najľudskejších druhov mučení, pretože mnoho nahých spútaných obetí nieslo rapídne zohavenia reznými nástrojmi a brutálnymi údermi, mnohé ženy mali jednoznačne vyrezané plody za živa, na telách a končatinách bolo mäso rozožraté na kosť kyselinou a ľudia polievaný benzínom a pálený zaživa, a mnohým predtým do rozrezaných rán sypali soľ, čo mnoho z týchto beštii posilovalo smiechom
––––––––––––––––––––––
Ďalší, podobne brutálny záber ukázal jednu z úradných budov, v ktorých sa zabarikádovala iná skupinka securitátes a kládla okoliu neustúpajuci odpor, až ráno, keď boli jej členovia buď mŕtvy alebo niekam zutekali, naskytol sa dôkladnejší pohľad na miestnosť, kde medzi rozhádzanými sviečkami, potravinami, cigaretami a veľkým množstvom fliaš od šampanského, nachádzal sa stôl, na ktorom ležalo nahé drôtom o stôl pripútané spálené a začmudené zohavené telo, ktoré nieslo následky mučenia reznými nástrojmi a veľké diery po kyseline a na nohách drôty vedúce ku neďalekej zásuvke sieťového zdroja pre elektrické spotrebiče – záber to bol pre zmysli až veľmi detailný
––––––––––––––––––––––
Tak ma teraz napadá, že keď som čítal niektoré známe romány od marquisa de sade, myslel som, že nič nemôže predčiť tuto brutalitu, pravda ale je, že jeden krát vidieť a „počuť“, je viac ako tisíc krát čítať.
––––––––––––––––––––––
Osobne budem rád, ak sa po smrti nenarodím v Číne, severnej Kórei, al. niektorej africkej republike alebo podobných diktatúrach a režimoch ako boli napr. aj červený kméri – nech je im zem ťažká.
––––––––––––––––––––––
Pozná niekto odpoveď, prečo dokážu byť niektorý ( mnohý ) až takto brutálny a beštiálne zvrátený, ide snáď o davovú psychózu, vymývanie mozgov a to až natoľko, aby sa nechali k tomuto strhnúť niektorými, ktorým neviem ani prísť na označenie
––––––––––––––––––––––
Securitates boli totiž mnohopočetnou skupinou, a dodnes sa pohybujú medzi nič netušiacim obyvateľstvom.
Tak ma napadá, či tieto zverstvá neslúžili okrem iného aj účelovo pre nejaký realistický dokument v štýle SNUFF, čím si chceli zabezpečiť neistú finančnú budúcnosť, mal som totiž možnosť zhliadnuť na jednej komerčnej kazete, ako niekde na strednom východe, bojovníci kmeňa chytili nepriateľského partizána s kalašnikovom ( vyzeral ako nič netušiaci dedinčan, otec nejakej rodiny ) pričom kamera sa vyžívala v jeho vystrašenej tvári a nastupujúcom šoku, pričom záber končil, ako ho rukami pripútali ku nárazníkom dvoch aut, ktoré končilo utrhnutím končatiny.
Podobné zverstvá sa deju nepochybne aj v Iraku a to aj prítomnými mierotvorcami, americkými vojakmi.
––––––––––––––––––––––––––
Tak ma napadá, že je asi mnoho ľudí, ktorý v sebe skrývajú podobné „chúťky“ dobre skryté pred okolitým svetom, veď čo iné môže byť presvedčivejším dôkazom, než zmrzačené a dokopané telá nevinných, zo životom a s nevôľou osudu zápasiacich bezdomovcov – žeby boli ľudia predsa len také empatické ...
Hovädá