Forums » Nekategorizováno

EKOLOGIA

• 9. mája 2013 8:40:23 CEST
    pes33 (3296)
    06.05.2013 20:46 wyr
    Vobec nevies o com je rec :) u geneticky modifikovanych potravin je problem ze su odolne voci danemu pesticidu, ktory sa poucije- modifikovana rastlina tento pesticid sice absorbuje, ale jej neuskodi a co myslis ako to asi bude s tym pesticidom ked zabije vsetko zive okrem danej rastlinky?

Vobec tu nejde o to ze niekto zoberie gen z arasidu- kurna najprv si nieco o tom nastuduj nez zacnes pisat sprostosti...

A uz druha vec je ze nemyslim si ze by sme na to ako ludia boli odkazani...

nuz na toto sa ti da odpisat iba tolko, ze: ked sa nechce diskutovat, osocuje sa...

nuz ked niekto chce vidiet a pocut iba to svoje, neprebrat problem zo vsetkych hladisk a najst riesenie, stane sa greenpeaceakom...
  • 8. mája 2013 21:43:29 CEST
    Na to aby sme mohli u nás pestovať vo väčšom BIO potraviny je najvyšší čas aby sa vláda začala starať o našu potravinovú sebestačnosť a začala vytvárať štandard. podmienky pre farmarčenie-poľnohospodárstvo. Po novembri všetky vlády do jednej srali a serú na našich farmárov , roľníkov, družstevníkov či ako pomenovať ľudí v agro sektore. Stali sme sa potravinovým smetiskom Európy...všetko nestráviteľné sa objavuje na našich pultoch, v našich hrncoch a ľadničkách a samozrejme v žalúdkoch. Farmárov likvidujú obchod. reťazce čo sem dovlečú všetko to najlacnejšie a tým najšmejdovejšie čo sa dá vonku nakúpiť a brutálne zneužívajú finančnú mizériu obyvateľov, ktorí to kupujú. Naši farmári sa len ťažko presadia v tejto konkurencii lacnoty a na pestovanie BIO potravín bez prispenia ani nepomyslia. Poľnohosp. pôda sa bezohľadne likviduje a mení sa na stavebné parcely. Zahraniční farmári skupujú cez nastrčené osoby našu najkvalitnejšiu pôdu a nie je problém si domyslieť čo sa s nou stane – bude ležať úhorom...
    Iné vlády v zapad.Európe si svojich farmárov chránia, dotujú ich a všemožne podporujú..naše sa tvária prinajmenšom nezainteresovane a toto sa musí tiež zmeniť ..
    • 8 posts
    8. mája 2013 21:00:13 CEST
    Vyrastal som v rodine kde sme mali obrovske zahrady a poviem Ti ze toho BIO bolo habadej- tiez som sam mal par rokov chatu zo zahradov a bez postreku jablk, broskyni a hrozna som mohol rozdavat...
    A co sa tika BIO znacky- nie nepotrebujes certifikaty malemu farmarovi staci iba uviest ze sa ku nemu mozu kedykolvek prist zakaznici pozriet a ma postarane...

Kenny pomilene je to ako to tu secia antiekologicky propagujete... ja by som BIO podporil uz len koli myslienke... je to super cesta...

A bol by si prekvapeny kolko malych firiem a fariem sa BIO zaobera...
    A nebudem sa natahovat o tom ci to BIO je alebo nieje uz Xx som tu pisal kup si BIO kura a kura s tesca- uz len farba kurata- kosti, ci po upeceni/ uvareni chut... jednoducho je citit ze je zdravsie...

To iste BIO rajcina a nebio... ci jablka, kde neviem do to tu pisal BIO jablka nase a CR sa vozia na zapad...
    Alebo BIO vajcia- a je to fest rozdiel ina velkost vajec... balene v papieri.. sliepky na dvore...

Ci bio kacica, alebo kacica s tesca -odporucam kup ochutnaj a potom kecaj... ja som toto vsetko skusil a ochutnal- tiez som isty cas mal nedoveru... ale vies ked sam ochutnas, skusis a potom mozes riesit....

Otazka ochutnal si BIO( tu si dodavatela vyber sam, ja mam za tie roky vyskusane a viem co mi chuti a co nie)?

Ja mam napriklad na BIO kacice malinkeho dodavatela( chovatela). Mlieko kupujem Ja naturlich plnotucne z AT a kurence tiez a poviem Ti je to fest rozdiel... mnohe veci mali pestovatelia ktorych poznam... chlieb si peciem sam z BIO muky...
    Jedine co jem nebio su nase SR syry tie mam rad, ale crta sa mi clovek na ovci syr...

Proste kvalita ktoru poskytuju tieto potraviny je TAAAAK strasne zavratna ze sa vobec neda zrovnavat s tym co sme jedavali doteraz....
    • 8 posts
    8. mája 2013 20:43:58 CEST
    A ak sa smiem spytat tie informacie o Jadre mas odkial? Pocul si v TV? Vies co taka atomova elektraren obnasa? Ake su jej nakladyod spracovania paliva, az po spracovanie vyhoreneho? + Udrzba servis, preprava, likvidacia elektrarne? Su to cisla ktore sa do prevadzky elektrarne nezaratavaju a hlavne ekologicka zataz- nielen elektrarne, od tazby az po spracovanie edzisklady az po dlhodobe ulozisko?

Odporucam nastudovat a potom sa o jadre bavme dalej, ja co sa tyka ekologie sa najvaic zaoberam jadrom uz asi 10 rokov ho studujem a poviem Ti ze z daleka nieje najlacnejsie- to uz skor ani zdaleka nieje tak rizokova prevadzka ako su dopady ekologicke i ekonomicke je to obrovska loby...

Ku tej ekologii si zober ze za necelych 200 rokov sme tuto planetu doslova zabili, technologie kktore sme nadobudli a znalosti pouzivane proti sebe a zemi...
    A mozes si byt isty ze tie fosilne paliva 20 rokov nevydrzia pri tejto spotrebe teda ak zem medzitym aj sami seba neznicime je iste ze doprava bude ficat na inu enrgiu...
  • 8. mája 2013 12:27:05 CEST
    Mozno som ta zle pochopil, ale trosku si to pleties. BIO potraviny ROZHODNE NEPOCHADZAJU OD MALYCH FARMAROV! Pestovatelia musia mat zmluvy s odberatelmi, kontroly... nie som si teraz isty, ale ked je to prakticky firma, co sa zaobera s BIO potravinami, potom podla mna musia mat aj zakladny ISO certifikat a ine, kotre aj nieco stoja.

Keby si doma pestaval zeleninu, nepostrekoval by si, ziadne chemicke hnojenie, mohol by si to predavat ako BIO. Ale ako to vies dokazat? A na druhej strane by si velmi rychlo zbadal, ze by si toho doma takymto sposobom moc nevypestoval.
  • 8. mája 2013 12:07:02 CEST
    Ja mam zas informacie, ze sa uz viac oplatia monokrystalicke solarne panely. Vyvijaju sa exponencialnym tempom. Jeden znamy si namontoval do bytu jeden 250W, alebo 300W monokrystal (nepammatam si uz presne) panel za cenu okolo 200eur a k tomu GTI menic s regulatorom.. ten vsak bol trosku drahsi. Ale to nekupoval niekde v e-shope :D
    Striedace pouzivaju modifikovanu sinusoidu kde ma nosny PWM signal dost nizku frekvenciu 15kHz az 100kHz, ktora sa meni podla zataze. Preto tak pistia a lezu na nervy :) a zaroven su rusive pre niektore spotrebice a niektore ani nedokazu rozbehnut obycajnu chladnicku.
    V domacnostiach su vynikajuce GTI menice kde je modulacnym signalom samotna sinusovka zo siete a vie prifazovat na el. siet. Aj tu sa pouziva modifikovana sinusovka na vystupe, takze sa ho da povazovat tiez za striedac ale nosny PWM signal ma az radovo v 100-kach kHz az MHz. Vysledkom je dokonala sinusovka a nerusi to ani obycajne radio. Lenze take lepsie menice aj nieco stoja :P a su drahsie ako samotne panely.
    A este si zober, ze potrebujes 3 menice, lebo na kazdu fazu potrebujes jeden menic na ktoru sa prifazuje. Ked pracuju panely tak cucas energiu z nich a ked nie tak manice su napajane zo siete.

Ako hovoris je to este len v plienkach, ale za poslednych 7 rokov sa uz so soalrnou energiou dostali dost daleko si myslim. Ak ceny alekriky pojdu takto vyssie, tak sa to pomaly ludom oplati montovat na strechy. Dat si to spravit certifikovanou firmou je drahe to ano. Ale samovolnou instalaciou to stoji o mnoho menej, akurat ze nemozes predavat energiu do siete :(
  • 8. mája 2013 9:08:06 CEST
    A uvazovali ste niekedy o tom, ze BIO potraviny sa riesia z uplne zlej strany? Je tu snaha o znizenie podielu toho ci onoho, nepouzivania takeho svinstva ci onakeho. Co tak sa na to pozriet z uplne inej strany. Odstranit vsetok ten bordel z ovzdusia a neboli by potom vsetky potraviny zdravsie a cistejsie? Ale to predsa nie je cesta... hladat EKO ci BIO farmu niekde v zabudnutej dedinke, ktora ma to stastie ze smog ju az tak nezasahuje, ale pozriet sa na problem z ineho pohladu. Viete, ze na slovensku sa jedna firma pokusa presadit uzasnu mysleinku v podobe elektrododavok? Ak sa podari v priebehu 10-20 rokov znizit podel emisi vozidiel jazdiacich na fosilne paliva dajme tomu o 30 percent nie je to ekologicky pocin hodny Nobelovej ceny?
    Lenze je tu petrochemicky priemysel co sa bude branit zubami nechtami a hlavne maju skoro neobmedzene zdroje....
  • 8. mája 2013 8:44:35 CEST
    Ci som rozmyslal nad montazou solarnych panelov?:-))) kym sa u nas o tom uvazuje a to je fajn, ze len uvazuje, my sme uz pred dvoma rokmi budovali najvacsiu solarnu elektraren v europe. je v CR v oblasti Ralsko a ma kapacitu cez 70MW. Je to neskutocne dobry kseft teda v tej dobe bol a nasi bratia za to dnes placu. za prve technoligicky je solar este nedozrety system. Ucinnost polykrystalickych panelov je len 13-14 percent a monokrystalickych asi 17 v najlepsom pripade ale monokrystalicke su raz tak drahe, tak si asi domyslis ze sa montuju tie polykrystalicke... Ak stat kupuje energiu 3x drahsie (v tej dobe ale zmluvy platia na 15 rokov) ako ju vyrobi inde len preto, ze je to ekologicka energia, tak je to chore. A aj tak potrebujes niekoho velkeho ako CEZ, EON atd kto to vie v spickach vykryt lebo solar akosi v noci nejde. Uplnne inou otazkou je cistota el. energie zo solaru nakolko panely su jednosmerne a my vdaka Teslovi pouzivame striedave napatie, teda tu je nutnost pouzi striedac, ktory jednosmerne napatie prevedie na striedave ale to je len za cenu istej aproximacie k sinusu. Nikdy to nebude sinusovy signal tociaceho sa generatora ale len priblizenie sa k nemu. Tu uz by som musel ist do teorie vyssich harmonickych aby som vysveltil preco to nie je celkom ono. Takze osobne solarna enerigia ano,ale len ako doplnok a hlavne minut na mieste vyroby. A tiez este tak 10 rokov pockat kym sa zvysi ucinnost panelu na aspon 30 percent potom to zacne mat vyznam. Cesi maju vyse 3000MW v solare zazmluvnenych na 15 rokov ze budu dostavat dotacie cca 3xviac ako bola cena energie pri ich spusteni a cuduj sa svete najvacsie elektrarne vlastni CEZ sam berie od statu podporu a druhou rukov zvysuje cenu el energie lebo vraj musi vyplacat vela na solar....je to len maximalizacia zisku. A preco cesko tymto trpi? lebo je tu smernica EU o 5 percentnom podiele zelenej energie v portfoliu statu a Cesi nemaju vodne elektrarne. My mame podiel vodnych elektrarni daleko viac ako 5 percent a voda sa za zelenu energiu povazuje. preto niekto kto mal dobru kalkulacku nedovolil rozbehnut u nas solarny bussines. A bohu vdaka za to. na Slovensku bolo predanych len asi 240MW co je 10krat menej ako v Cechach. podporuju sa len drobni solarni naturisti co si tu energiu minu sami u seba.

Pes33

Jadro je najlacnejsia energia aka sa momentalne na svete da vyrobit. Ma len obrovske rizika moznosti kontaminacie okolia a problem so skladovanim vyhoreneho paliva, ale to nic nemeni na tom, ze je to stale najlacnejsia energia aku vieme na svete vyrobit. To by som ficovi nezazlieval, skor by som mu vytkol more inych veci.A to ze sme doviezli len 3 percenta el. energie je len a len vdaka jadru:-)) A ja som povedal ze mam pocit, ze vsetko co sa tyka ekologie sa proste zmeni na boj o najvacsi profit a to je vlastnost ludi. dobre myslienky sa presadzuju len vemi tazko a este ked narazaju neustale na skandaly, ktore sposobuju ziskuchtivi ludia z daneho odvetvia.
    • 8 posts
    8. mája 2013 8:15:51 CEST
    Ale secia len drzkujete na to bio ze podvodnici a ja neviem co vsetko co tak podporit uz len tu myslienku...

Uz len Ta myslienka je k lepsiemu a nie ku horsiemu a uz len ta myslienka pomaha malinkym farmarom sa presadit...

Je to dobra vec a tu treba podporit ak by sme sa vsecia postavili ze podvod budu nas krmit este vacsim humusom...

Cak to mas ako s cukrikmi- do gumovych cukrikov isli roky hnustne nezdrave farbiva a zacal jeden pouzivat prirodzene farbiva a sirila sa fama chem. farbiva su skodlive a tak od nich uz upustaju vsetci...

Ak budu mat ludia vyzsie naroky a pozadovat zdravsiu stravu, budu sa musiet prisposobit aj ty najvacsi humusaci...

Ale zaklad je ze to co jeme teraz je este nic v porovnani s jedlom od MONSANTA, co je este znizenie kvality potravin...

PRECITALI STE SI NIEKTO TOTO:
    http://www.janberanek.cz/jb_kom_monsanto.htm
    • 8 posts
    8. mája 2013 8:08:12 CEST
    Zvysovanie cien el. - ja som myslel ze v EU vdaka dotaciam na eko energiu ceny el. klesaju a hlavne u nas ziadne sol. panely niesu a aj tak energia zdrazieva- ved Ficko je jadrovy lobista... prave nedavno som cital clanok ze jadro je na nerv koli obnovitelnym zdrojom lebo sa poriadne neoplati prevadzkovat a vyzaduje obrovske dotacie..
    Si zober SR doviezla v roku 2013 asi 3% energie co nieje nijak vela, ale nasa vlada nas a nase deti zadlzi na milion rokov stavbou dalsich 4 jadrovych generatorov- v Mochovciach a Bohunicich- aj ked je to zbytocne a nenavratne aj tak nam ich sem drbnu- lebo niekto za to dostane brutalne disko...

Vies na to prave mame rozum aby sme podporili spravne veci a voci nespravnym skakali meter dvacat- ked budeme skakat vseci tak sa budu musiet arogantni politici uvedomit...

A je jasne ze ludia chcu na vsetkom zarobit- to je dalsi velky problem ale sko uz filozoficky ce zle vnimame peniaze ako modlu- nikto ich nevnima len ako papierik a tiez zivot je prilis kratky aby clovek len hrabal a nemyslel na bud generacie...
  • 7. mája 2013 23:18:45 CEST
    Dobry postreh, ale to je cena ktoru musime zaplatit za "cistejsi" zivot. A nad montazou solarnych panelov si este nerozmyslal? Co raz viac ludi o tom rozmysla.
  • 7. mája 2013 23:08:12 CEST
    Pekne si to popisala, ale dnes uz ani moc u domacich pestovatelov (aj ked len pre vlastnu potrebu) na uplne BIO zeleninu ci ovocie nenatrafis. Vsetky semena su uz vacsinou slachtene a viac menej su takmer vsetky citlivejsie na rozne rastlinne choroby ako napr. pliesne. Takze su pestovatelia tak trochu prinuteni pozivat postreky, aby im nieco vyrastlo.
    Na zaciatku sezony su to pesticidy proti rastlinnym chorobam a na konci sa uz pouzivaju insecticidy proti skodcom.

Ked si kupis BIO zeleninu, tam naozaj nie su znamky chemikalii. To su uz certifikovany pestovatelia, kde sa rastliny udrzuju v optimalnej biosfere a namiesto insecticidov sa pouzivaju napr. drave roztoce. Ale aj BIO je len novy velky BOOM a kto vie co vsetko sa za tym skryva. Aj na zaciatku ked sa zacinali pouzivat pesticidy, odbornici tvrdili, ze po rezistentej dobe uz cloveku nie su skodlive a predsa to nie je uplna pravda.
    A nehovoriac o falsovani znacenia.

Ako hovoris, svet je uz chori :) Ale budme aj trosku optimisti.. co ta nezabije, to ta posilni :D
  • 7. mája 2013 22:47:37 CEST
    No nadhernu temu ste si vybrali:))) aj tak je to vzdy cele o ludoch a o tom ako z dobrej myslienky urobia bohapusty bussines, ktory svojou aroganciou potlaca akukolvek dobru pohnutku. Ja mam obcas pocit, ze vsetko co ma nieco spolocne s ekologiou je absolutne skodlive pre bezneho obcana.
    Globalne oteplovanie=> recyklacne a ine dane
    Solarna energia=> zvysenie cien energii pre hlupe dotacie atd. Len v mojom sektore je toho prilis vela aby ma to este niecim nadchynalo:((
    • 8 posts
    7. mája 2013 21:27:59 CEST
    V podunajskych je to sama kurva tak sa necudujem ze si narazil do kondomu...

Keby si bol isiel s bratrancom bikovat na opacnu stranu okolo jazier je to sami plast a to je iny masaker...

Najlepsie bikovat co najdalej od BA a cim dalej od ludi ides tym menej bordelu...

Mna neporiadok vsade vytaca najviac na svete...
    • 8 posts
    7. mája 2013 21:25:49 CEST
    No neviem ci si to s tou paradajkou neprehnala domacu je poznat uz len podla vone :) natoz po chuti...

Ale mojim cielom bolo dat moznost ludom co im na jedle zalezi zapojit sa za boj o zdrave- pripadne nazvime zdravsie potraviny...
  • 7. mája 2013 20:57:16 CEST
    Ano nejak tak som to myslel. Netvrdim, ze sa s tym stretavam na kazdom kroku, ale stretavam. To vynasanie odpadkov je uz bezna vec.
    Ale aby si vedel, ze odkial som nabral inspiraciu mojej pripomienky tak sa mi stalo toto: Som na tyzden u bratranca v BA, vcera sme sa bicyklovali na pokraji Podunajskych Biskupic, Zelena voda.. dobre som sa strepal a rovno pod nosom sa mi zjavil kondom aj s cerstvym hnedym povlakom. Ale teraz bez srandy!!!
  • 7. mája 2013 20:22:23 CEST
    ....nemyslím si, ze je to ľuďom jedno...iba v našom štáte bojujú s inými "dolezitejsimi " problémami....riešia prácu, bývanie....a v neposlednom rade si myslim, ze sme národ, ktory veľa nechá so sebou zametat....kým v iných štátoch ludia hneď idú do ulíc, my sme ticho, pohundeme pred televizormi, ci v krčme...ja by som zdravo chcela jesť, ale nemam na to plat a podmienky. Ja poznám chuť paradajky zo záhradky mojej maminky a tu umelinu z obchodov. Ibaže som samozivitelka s dcérou a kým poplatim účty, na stravu mi ostáva mizivé percento výplaty. BIO potraviny su citeľne drahšie a naozaj velmi pochybujem, ze zdravšie....ak by som nemusela riešiť existenčné problémy a nemusela makať aby som nás s dcérou uzivila, urcite by som pobehala pestovateľov zdravej zeleniny a stravovala sa tak....a aby som nerozpravala len ako sa to nedá....ja som človek, ktorý nemá problém ist hlavou proti múru...iba mi povedz ako to urobiť, aby to bolo efektívne...bojim sa, ze ak by u nás vyliali mlieko do kanálov ako to urobili v ramci protestu v akejsi krajine, stali by tam desiatky ľudí s flaskami;-))))tak sa nediv, ze tí tu niekto napíše, ze postreky su vlastne neškodné. A este si myslim, ze Slovensko je príliš mala krajina, aby pohla svetom. Možno ak by sme si dokázali produkciou pokryť spotrebu.....u nás je aj tak veľa ľudí, ktori si dopestuvavaju potraviny.... Uvediem príklad ktorému rozumiem....farmakologicky priemysel....všetci vieme, aky to je neskutocnych kšeft a zároveň neskutocny podvod na ľuďoch. Skoro všetci uzivame nejaké lieky, lebo máme vysoký tlak, vysoký cholesterol....ibaže vsetko je umelo vytvorený a premyslený business....hranica cholesterolu sa umelo znizila, aby do nej spadala čo najvacsia skupina ľudí a tie" vraj" lieky su take svinstvo, že sa tu s tebou stavím, ze ani jeden z doktorov, ktori ho predpisujú ho neuzivaju a ani nikto z ich rodiny...o vitaminoch a podobných svinstvach ani nehovorím. Uz velmi dávno zvíťazili peniaze a zisk nad ľudským rozumom....a úplne vo všetkom.......preto opakujem...chorý je svet v ktorom žijeme....my všetci sme chorí....
  • 7. mája 2013 16:17:01 CEST
    Ako sami viete, darmo sa tu zbytočne hádate, ako povedala Mirage, väčšina ľudí sa snaží žiť a stravovať ako najlepšie vie. A veľmi veľa robí nevedomosť, mnohí sa nezaujímajú či je bio naozaj bio.
    Tiež môžeme bedákať na predstaviteľov a kontrolórov a na koho len chcete, všetko je zbytočné pokiaľ sa sám daný človek, áno ten najposlednejší spotrebiteľ sám nerozhodne, že sa naozaj začne zaujímať o to, čím sa kŕmi, kým si aspoň sčasti nezačne sám pestovať, ako to bolo v minulosti alebo aspoň začať kupovať od susedov, alebo od známych známych, ktorí mu ich doporučili...
    Mnohí ani nerozoznajú chuť ani len obyčajnej paradajky pestovanej klasika v záhrade a tej kupovanej:)))

A ako príklad môžeme slúžiť my sami...:)))
    • 8 posts
    7. mája 2013 16:05:39 CEST
    Vies preco, lebo v podstate toto forum zacalo tym aby ste podporili spravnu vec a na to nieje treba peniaze, ale ludia v podstate dali najavo ze ich to nezaujima... ani si neuvedomuju aky dopad by malo keby sme vsecia chceli jest BIO( je jedno ci zo zahradky, alebo obchodu), tym by sa zvysili naroky na vyrobcov a pestovatelov a nemohli by sa s nami len hrat...
    Ale ke detu ludia napisau ze chemia je testovana a bezpecna :(... a satci pozriet par rokov dozadu kedy nam to iste hovorili na ostatne jedy- vid 4 cisla ecka v kecupe... a dnes je mnoha chemia zakazana a prichadza nova este horsia obsahujuca jedovate pesticidy...

A s pitim to som narazil iba na to ze ludom je napriklad aj jedno ze nas stat nastaihne do Rakuska ropovod bud cez zitny ostrov, alebo cez Petrzalku- co je masaker a pritom je ten ropovod + iba pre Rakusku stranu....
    • 8 posts
    7. mája 2013 16:01:24 CEST
    Ale chodim do prirody, som tam stale, ale skutocne nevidim tolko kondomov ako ty, ale skor kvanta plastov, flias a podobnych humusov...

Ale ak si to myslel s tymi kondomami vazne tak ano mas pravdu co si clovek do lesa prinesie by si mal aj odniest...
  • 6. mája 2013 22:35:03 CEST
    Kto si tu z coho robi srandu? Prepac ak ta uraza moja pripomienka. Ty sa asi po prirode moc rad neprechadzas a na bicykli asi malo. V tom pripade to nevidis.. a je to len jedna z mnohych pripomienok ktora sa mi sem tak trochu hodila.

A ked uz je rec o zranici, to je podla mna zbytocne rozoberat... nemozte vediet vsetko aby ste vedeli co kupujete. Ako tu uz spomenul jurosik, ked si to sam nevypestujes a nechovas, tak nevies cim sa krmis. Takze ti ostava na vyber, ci budes kupovat potraviny v obchode a picovat pri tom ako si nam to tu uz ukazal mily pes, alebo ci urobis nieco preto aby si picovat nemusel.. ale ako vidim s tym picovanim ti to uz ide moc dobre :)

Spominala sa tu aj kozmetika... to nam naozaj stoji za to ta nasa "krasa" za haldy mrtvych pokusnych zvieratok?
  • 6. mája 2013 21:08:16 CEST
    ..prečo si myslíš, že tu ľuďom nezáleží na tom, čo jedia a piju?...vyskakovať však môžu len do výšky svojích peňaženiek a ako ste tu už spomenuli, ani to nie je záruka, že to čo konzumujeme ti prospeje. Prečo sa zas chlapi hádate?..to každé fórum musí skončiť tak isto?..keď chcete žiť zdravo a myslíte si, že práve ten váš spôsob je ten správny a vám osožný tak si ho žite. Dnes už je choré a chemicky upravené všetko..aj my...ženy sa pre krásu mastia a nechávajú napichovať "ečkami" len pod iným názvom ako botox a podobné svinstvá, len aby dlhšie vydržali čerstvé a vy muži nás rýchlo doháňate.Svet ktorý žijeme je chorý, inak by sme nemali potravinové škandály. Inak by sme nemohli dávať svojím deťom do mlieka prísady ktoré ich zabíjajú, trepať do nich kašičky a vodičky vyvolávajúce rôzne alergické reakcie....ja osobne si myslím, že ak by sme nášmu organizmu začali dávať " čisté" potraviny, asi by to ani nezniesol...
    • 8 posts
    6. mája 2013 20:49:46 CEST
    Sa necudujem ze v SR mame takych panacikov vo vlade akych mame ked tu ludom nezalezi ani na tom co jedia a aj piju...

• 8 posts
    6. mája 2013 20:48:32 CEST
    Kokos co Ta napadla taka somarina, kondom ako taky je z latexu co by v prirode zasek nemuselo napachat az tolko skody... a Tvoja poznamka vobec nebola zabavna... skor do placu...

Ako fakt nepochopim jak si mozes s tak vaznej temy robit p..u
    • 8 posts
    6. mája 2013 20:46:33 CEST
    Vobec nevies o com je rec :) u geneticky modifikovanych potravin je problem ze su odolne voci danemu pesticidu, ktory sa poucije- modifikovana rastlina tento pesticid sice absorbuje, ale jej neuskodi a co myslis ako to asi bude s tym pesticidom ked zabije vsetko zive okrem danej rastlinky?

Vobec tu nejde o to ze niekto zoberie gen z arasidu- kurna najprv si nieco o tom nastuduj nez zacnes pisat sprostosti...

A uz druha vec je ze nemyslim si ze by sme na to ako ludia boli odkazani...