11. februára 2009 10:35:37 CET
Prave tak, ako mi vadi, ze trebars dve generacie predo mnou povazovali za normalne, ze chlap ide z prace do krcmy, potom doma zmlati zenu a den je uspesne skonceny. Nevravim, ze dievcata tych dob nikdy nic samostatne nedokazali, ale rozhodne to mali tazsie, ako keby zili inde...
To je spíš změna společnosti, než změna ve výchově. Naopak, muži před těmi dvěma generacemi byli galantnější, než jsou dnes. Záleželo na úrovni rodiny. Došlo k jakési normalizaci, kdy vyšší společnost trošku zvidláčtěla a zase nižší vrstvy si ve svém chování polepšili.
A i tak si nemyslím, že to bylo normální. Od dědy nebo babičky (oba jsou z vesnice) jsem v životě neslyšel, že by někdo někdy u nich bil ženy. Víte, jakou by chlap dostal nakládačku, kdyby jeho žena chodila po vesnici s monoklem? Opilci, kteří bijí manželky, jsou i dnes. Ale nemohu sloužit v tom, jak to bývalo na Slovensku.
A je urcita sanca, ze je to sposob formovania osobnosti vychovou a spravanim v utlom detstve...
Já třeba jsem zastáncem názoru, že vědomí se formuje až za našeho života. Je to na základě experimentů, kdy sociálně izolovaný člověk se vyvine v jakéhosi lidoopa, který ani nedokáže pochopit, k čemu slouží příbor. Jeho intelekt sotva stačí na pochopení základních nástrojů a jeho chování je odpovídající. Dominance tam není volbou, silnější přežije. A jelikož jsou samci fyzicky silnější, jsou také dominantní. Ti submisivní by nepřežili. Je to něco, co pochopí velmi snadno, ale také až s určitým věkem (z pozorování opic je zřejmé, že se nerodí s vědomím hiearchie jejich skupiny). Z tohoto soudím, že se narodíme jako čistý list a máme jen instinkty a pudy. Nic víc.