16. januára 2011 23:47:20 CET
Som prebehol túto diskusiu a prvé čo ma napadlo, že asi si nepoložil otázku do správneho prostredia. O tom čo dokážu a nedokážu peniaze, sa popísalo a porozprávalo neskutočne vela a pokial chce niekto hladat skutočne objektívnu odpoveď je to na podrobnejšiu dišputáciu. Nechajme bokom nejaké dominy a celé bdsm. Ide tu o osobnosť človeka ako takého, táto oblasť je podla mna uplne irelevatívna vzhladom na ovplyvnitelnost tohto druhu. Ak chceš naozaj uprimne bádať nad odpoveďou na túto otázku, pozval by som si do diskusie psychológa, politológa, sociológa, historika, doktora, teológa plus niekolko dalších odborníkov na oblasti ktoré možu mať s tým dočinenia.
Výslednú monografiu mi potom pošli, rád si to preštudujem. Z pozície vedy ktorú študujem ja, ti poviem svoj názor na túto otázku. Myslím si, že človek sa rozhodne DÁ ovplyvnovať peniazmi, pretože aj toto je určitý typ v úvodzovkách "výchovy".
Definujem to ako vplyv, ktorý začne zápasiť z niekolkými faktormi, a je otázkou metodiky, či bude mať úspech - a ak, za aké časové obdobie.
Proti tomuto "vplyvu penazí" stojí niekolko faktorov- hlavné z nich sú -výchova, hodnoty ( hodnotový rebríček ), volové vlastnosti, psych-fyziol. konzistencia, ekonomické a sociálne zázemie cielového objektu.
Podla tohto sa by sa teoreticky dalo určit či osoba podlahne,odolá, a v akom časovom horizonte sa to udeje.
Samozrejme je tu aj obzvlášť doležitá rovina teologická. Pokial človek odmalička verí v Boha, a úprimne, má silný predpoklad odolať. Čiže, aby som to povedal zjednodušene, podla mňa sa to apriori - DÁ, je to uskutočnitelné, ale preba mať napameti aj to že je to prísne individuálna záležitosť.