Forums » Nekategorizováno

su switch nebezpecni?

• 27. júna 2013 18:20:46 CEST
    ..pani...trosku by ste sa mohli krotit....pred casom som tu diskutovala a argumentovala aj ja a mozno som pravdu nemala,ale bavilo ma to,lebo to prebehlo uvplnene a s usmevom..bez urazok...stale sa tu ohadzujete vyskou IQ a od toho sa odvijajucej schopnosti argumentacie...teda aby som bola presna....rozumnej argumentacie....spytam sa vas teda naco vam je vysoke IQ, ci encyklopedicke znalosti ked sa spravate ako primitivne stvorenia?
  • 27. júna 2013 16:05:33 CEST
    Takže podľa teba sú odvodzovanie teórie relativity, stavanie lietadlovej lode alebo maľovanie Mony Lisy sú nejaké úplne bežné, "tuctové" veci?!

Ja som tu dával príklady a kontrapríklady... ale nepleť si s "vytrhávaním z kontextu" to, ak ti tvoje IQ nestačí na ich pochopenie (a na pochopenie ich podkladovej abstrakcie).

Práveže ja som sa tu dôsledne snažil oddeľovať pojmy a dojmy... to ty si ich miešal dokopy... a keď som ich ja oddeľoval, tak sa ti zdalo, že vraj vytrhávam veci z kontextu.

No a vidíš, aké to je... keď ti neodpovie ujo Google, tak si úplne nahratý... :-P

Mne je úplne jedno, aké vzdelanie majú iní, že možno formálne aj o 2 stupne vyššie od toho môjho... môžu to byť aj profesori-doktori teológie, ale keď sú sprostí ako debna gitu, tak to dám bez okolkov najavo.

Áno, môžem to nazvať len tupou podlosťou (a to, čo tam predvádzajú "kreacionisti", potom zákerným číhaním na hlupáčikov), keď niekto nedokáže ani rozumne a zmysluplne reagovať na argumenty, len hneď začne vyfňukávať niečo o osobných útokoch... a kde mu chýbajú rozumné argumenty, tam ich nahradzuje osobnými útokmi, a to bežne aj z pozície obete, ako keby pravdu (či argumentačné víťazstvo) mal mať "najslušnejší", s tými najbanálnejšími a najtriviálnejšími vyjadreniami (ako to ako vzorec "najúspešnejšieho správania" napr. predvádza bulvár)...

Nič nedosiahneš ani prenášaním (projektovaním) svojich vlastných komplexov na mňa... pred zrkadlom ti to možno ide dobre, ale ja som voči takýmto primitívnym pokusom o manipuláciu celkom imúnny. :-P

===

No tak som si to schválne teraz ešte raz celé prešiel... bože, ty si "iný chudák"...! Naozaj, to je správanie hodné nejakého úplne zakomplexovaného asociálneho psychopata:
    k tej tzv. "switchovej téme" si mal jediný príspevok, z toho bola aj tak asi len jediná veta relevantná (a s tým by som súhlasil aj ja, že to označenie je predovšetkým o vymedzení svojho vytúženého postavenia)... a odvtedy si k tej pôvodnej téme nevyprodukoval nič, odkedy som tu prišiel, ani si nedokázal zmysluplne zareagovať na to, čo som písal, len si tu špliechal nezmysly ako: Mno, nakolko si v tomto kúsku nevyprodukoval k hlavnej „switchovej“ téme nič, nemá význam ani nejako reagovať...
    A ďalšie osobné invektívy, vyplývajúce z tvojej povedzme nechápavosti, budem ignorovať

Takže podľa teba "nemalo význam reagovať"... napriek tomu si "zareagoval"... A napriek svojmu odhodlaniu ignorovať ďalšie osobné invektívy, si to celkom zjavne nezvládol a svoju frustráciu z mojich argumentov si musel vybiť hŕbou invektív... nečudo, že práve taký zakomplexovaný vzťahovačný úbožiak ako ty (ktorý všetko chápe ako osobný útok), sa najhorlivejšie odvoláva na slušnosť v diskusii...!

S tým tvojím vykrikovaním o tom, k čomu sa ja (ne)vyjadrujem, a nariekaním o osobných útokoch si groteskný ako slamený strašiak v poli... už v 2. príspevku po sebe si sa totiž:
    1. nijako nevyjadril ani k pôvodnej téme, aj keď sa tým stále oháňaš;
    2. nevyjadril si sa ani k prebiehajúcej téme, iba bedákaš nad údajnými osobnými útokmi;
    3. tvoje posledné príspevky, odkedy som sa zapojil do diskusie, neobsahovali nič iné ako osobné útoky.

Človeče, sa uvedom!!
  • 27. júna 2013 15:04:58 CEST
    Ty si tiež taký "defektný jedinec", alebo to robíš len preto, aby si ma nazlostil (="trolluješ")? :-P

Imbecilov som tu spomínal len preto, lebo si uvádzal úplne scestné príklady, na základe ktorých si sa snažil odvodiť nejaké "[kvalitatívne] neporovnateľné rozdiely" medzi človekom a zvieratami... to isté si tu táral aj o mozgu atď.
    A tak som ti uviedol imbecila na dokreslenie tvojho príkladu niekoho s človekom (či tým tvojím ľudským prototypom) "neporovnateľného". (A podľa tvojich kritérií by som rovnako mohol použiť obdobný príklad so slepými, alebo hoci aj krátkozrakými - ktorí nie sú "neporovnateľní" s ostrozrakými - a podobne.)

Ďalej, kromaňonci ani náhodou nepredstavujú najstaršiu a najzaostalejšiu verziu človeka; ešte raz ti opakujem, že to už boli moderní ľudia, čiže patrili do rovnakého poddruhu ako dnešní ľudia (ľudia moderní, homo sapiens sapiens); nie je to teda označenie nejakého zvláštneho poddruhu (ale skôr akési označenie kultúry). A áno, patrili medzi hominidy, podobne ako aj ľudia, šimpanzy, orangutany a gorily. Ja rozumiem tomu, čo hovorím a píšem; škoda, že o tebe sa to isté povedať nedá.

A podobne ako kromaňonci žili vlastne všetci ľudia moderní až do začiatku neolitickej revolúcie.

A nesťažuj si, že som tu začal vyťahovať nejaké "extrémne príklady", to vy ste ich tu začali vyťahovať... s jasnými cieľom, samozrejme, aby ste sa tým pokúsili podoprieť svoju hypotézu o "neporovnateľnej výnimočnosti človeka".
    Keby ste tu totiž boli uvádzali "bežné (a všeobecnejšie) príklady" (napríklad príklady zo života - ľudského i ľudoopieho), tak by aj vám určite vyšlo, že človek má so zvieratami veľmi veľa spoločného, a nie že je "neporovnateľne" odlišný, "neporovnateľne výnimočný"...

Áno, som "nabrúsený" na náboženských dogmatikov... a aj do tých tvojich "argumentov" som sa pustil len preto, lebo veľmi silno pripomínajú práve "argumenty" náboženských dogmatikov.

Hm, rád by som ťa teda videl ako skáčeš po stromoch... Pre bežného šimpanza to tiež nie je nič výnimočné, ale pre človeka (dokonca aj Tarzana) je to tiež nedosiahnuteľný cieľ.
    A nijako tým nechcem popierať, že si inteligentnejší než akákoľvek opica na Zemi. Čo sa týka tých schopností, tam už by som bol opatrnejší... a bol by som zvedavý, ako by sa ti darilo v džungli... a či by si to zvládal aspoň tak dobre ako opice.

A samozrejme, umenie nie je pochopiť vzorec, umenie je odvodiť si ho! Napokon... nejaký matfyzácky prednášajúci tvrdil, že derivovať naučí aj opicu. A ja tomu aj celkom verím... isto je dosť skúseným učiteľom na to, aby vedel, čo hovorí. Takže podľa mňa ide predovšetkým o to, ako sa to vysvetlí... a to tak dostatočne dobre, aby to pochopila aj tá opica.
    Len toľko k tomu.

Ináč, ja som tu pri tých šimpanzoch poukazoval na genetickú podobnosť. A podľa mňa sú z množstva hľadiska dosť podobní... napr. aj na duševnej (psychologickej) úrovni, aj z hľadiska spoločenských stykov, spoločenského pôsobenia (sociálnych interakcií) - čo bol aj námet tejto besedy predtým, ako sa to odvetvilo týmto smerom. A ono sa to odvetvilo práve na tom malichernom tvrdení, že vraj ľudia sú "neporovnateľní so zvieratami". Preto som sa do toho napokon aj pustil, preto som v tom aj pokračoval.

O tej podobnosti jestvuje dosť príkladov, len neviem, či by si o ne vôbec mal záujem, keďže tu už odzneli... Pretože bol si to tuším práve ty, ktorý tu prišiel s takými nafúkanými tvrdeniami, ako že city sú vyhradené len pre človeka... a akoby len človek bol schopný abstraktného myslenia - alebo skrátka niečo v takom zmysle.

Ty si tu od začiatku tvrdil, že ten rozdiel je kvalitatívny a "neporovnateľný", kým sa som sa snažil dokázať, že ten rozdiel je v podstate len kvantitatívny...

Ja som tu nezačal uvádzať tie "šialené" príklady s odvodením teórie relativity (jadrovou fyzikou, vesmírnym programom...); len som sa snažil ukázať, aké je "šialené" stavať nejaké zovšeobecňovanie (a "dokazovanie" takého zovšeobecnenia) na takých príkladoch.

Ja som nepísal, že si potom (zjavne) vývojovo (=fylogeneticky) medzi šimpanzom a človekom, ale vývinovo (=ontogeneticky), keďže moje argumenty by už bol pochopil aj debil.

Keď ide o tú debatu ako súboj, ja nemôžem za to, že si si všetky strely náboje vystrieľal od boku do nohy a podobne...!
    Ty si asi nepochopil, že v takom súboji či debate by nemalo ísť o počet výstrelov, ale o počet zásahov cieľa. Bohužiaľ, tvoje "argumenty" boli ako tie Lipšicove o Ficovej vláde: silné slová, ale bez obsahu, s formou vhodnou nanajvýš pre konzílium psychiatrov.

A stále si zjavne nedokázal pochopiť ani tú základnú vec, ktoré som tu predostrel (alebo si na ne nedokázal náležite zareagovať) - že človek nie je "neporovnateľne" odlišný od zvierat.
    Na podporu tohto svojho šialeného tvrdenia si tu vytiahol kopu nezmyslov, na ktoré som zaútočil.
    Snažil som sa ich vyvrátiť, reagoval som vždy k veci, alebo som sa o to čo najviac usiloval, trpezlivo, nehral som sa pritom na urazeného, že "niekto niečo nechápe". (Pravdupovediac, ja už som na to zvyknutý, pretože už mám overené, že nedorozumenia medzi ľuďmi, ktorých rozdiel IQ je < 20 (a ich pomer < 1/5), nie sú vôbec zriedkavé, čiže chápem, aký musí byť rozdiel voči šimpanzovi s IQ = 50.)
    Naproti tomu ty si zjavne ani len nepochopil to, čo som napísal, pretože si to svojej reakcii len prekrútil a zaváľal to ďalšími hlúposťami...

A ja to nepíšem preto, že by som potreboval robiť z teba robiť hlupáka; verím, že to zvládaš aj bezo mňa, bez môjho podnecovania.
  • 27. júna 2013 12:38:14 CEST
    Stojím si za tým, že ak človek nevie svoj názor prezentovať, nech radšej mlčí. To len poznámka na úvod.

čo sa týka imbecilov a inak duševne retardovaných ľudí. Dúfam, že sa nikoho nedotknem, no z hľadiska antropológie je takýto človek defektný jedinec. Nemyslím to teraz nijak urážlivo, jednoducho je to niečo podobné, ako keď sa narodí zviera s jednou nohou alebo slepé. Jednoducho ide o odchylku resp. postih. Bohužiaľ sa to stáva ale to neznamená, že to je prototyp ľudského plemena. Takže neporovnávaj prosím neporovnateľné.

čo sa týka tvojej pasáže :

Jednoducho... dnešní ľudia sa v podstate takmer nelíšia od kromaňoncov. Keď si taký frajer, tak mi vymenuj štát, ktorý založili, ukáž mi budovu, ktorú postavili, uveď názov knihy, ktorú napísali, nože nám pripomeň, akú báseň zložili...!
    Už konečne chápeš, ako sa tvoje "absurdne samozrejmé dôkazy" poskladali do samozrejmej absurdity?!

Tak toto je asi najabsurdnejšie, čo som kedy čítal a pevne verím, že ma to má iba nazlostiť a nie je to myslené vážne. Uchyľuješ sa k hľadaniu vždy najzaostalejšej a najstaršej verzie človeka, vyťahuješ imbecilitu, kromaňoncov (len do zátvorky - si úplne mimo, pretože človek kromaňonský patrí do skupiny hominidov, tzn. nie homo, takže nešlo o človeka v pravom zmylse slova, tieto kategórie striktne oddeľuje každá vedecká disciplína venujúca sa tomuto odboru - takže prosím, používaj argumenty ktoré ovládaš a nestrieľaj naslepo.) Neodpovedal si mi na otázku. Vyhlásil si, že človek je takmer totožný s o šimpanzom a tak ťa vyzývam, dokáž to. Vidím, že más asi nejaký náboženský komplex, pretože ja som sa za celý čas tejto diskusie jediný raz neohnal náboženstvom, preto neviem odkiaľ pramení ono: ale skôr akejsi zákernej náboženskej nadutosti, povýšeneckosti. Chválenie cudzím perím? Tak v poriadku, môžme si porovnať s takým tým tvojim obľúbeným šimpanzom aj mňa osobne. Samozrejme, máš pravdu, nie som jadrový fyzik ani vesmírny inžinier, a z hľadiska vedomostí ani schopností nepatrím medzi výstavné kusy ľudskej rasy. Na druhej strane som už nejakú tú školu vychodil, (nemám vedomosti, že by šimpanz ukončil čo len prvý ročník základnej školy =)), hovorím dvoma cudzími jazykmi (ani o takom šimpanzovi som ešte nepočul), denne šoférujem (videl som pokusy naučiť gorili niečo riadiť a akonáhle sa otcitli na ceste, ktorá odbáčala alebo na križovatke s iným autom, bola to pohroma) a robím nespočetne veľa iných vecí, ktoré - hoci v podstate nie sú pre človeka nejako výnimočné - predstavujú pre akéhokoľvek iného tvora nedosiahnuteľný cieľ. Takže prepáč, možno je to moja "náboženská nadutosť a nadradenosť", ale áno, myslím si že som schopnejší a inteligentnejší ako akákoľvek opica na tejto planéte ;). A k tej fyzike, matematike atď., tieto odbory mi po vysvetlení problému nikdy nerobili vážnejší problém, samozrejme, nie som vynálezca, ale keď mi niekto ukáže vzorec a vysvetlí ho, ver mi, že to pochopím. Obávam sa však, že tvoji milovaní šimpanzíci nie. Naozaj je absurdné porovnávať tieto dve veci a ja stále žasnem, že v tom pokračuješ. O to viac, že ako sám stále spomínaš, sme z 98% podobný so šimpanzom, by si si mal klásť otázku, čo nás robí tak veľmi výnimočnými. čo sa týka sémantickej terminológie, pripúšťam že možno som nepoužil dokonalé analógie, na druhej strane, každý si vezme z toho čo chce. Myslím, že kto chcel to pochopil, kto nie, bude ma ťahať za slovíčka o jablkách. čo sa týka domorodcov, ak by som vzal ich dieťa a posadil ho do školskej lavice, bude rovnako schopné ako každé iné. Stane sa to ak tam posadím šimpanza? Vieš veľmi dobre, že nie.

Na tvoje komentáre o tom, že som vývojový medzistupeň medzi šimpanzom a človekom sa mi reaguje ťažko. Snáď na ne radšej reagovať nebudem. Ja som si z tvojich komentárov (a čiastočne z tvojho nicku) o tebe obraz urobil a to mi stačí. Keď je teda pre teba debata o nejakom tom pomyselnom boji (debatre, tak slušnosť súbojových pravidiel, ako aj etiketa duelu hovorí o rovnakom počte úderov alebo zásahov pre každého. Napr. pri streleckom dueli mal každý jeden náboj a pod. Z hľadiska súbojovej debaty teda považujem túto debatu za skončenú. Mal si dva príspevky, 2x som odpovedal. Ja som povedal všetko, čo som chcel a končím tým túto tému, aj keď veľmi pochybujem, že dokážeš to isté a určite si ešte budeš chcieť povedať =)
  • 27. júna 2013 12:35:46 CEST
    ....nemusis..mas ine priority:-)))))
    • 9 posts
    27. júna 2013 12:06:09 CEST
    Ked to tu tak citam,tak si z mojimi siedmimi rokmi zakladnej (4 roky do prvej a 3 roky do druhej triedy) a jednym rokom strednej skoly(chodil som tam iba v stredu) zacinam pripadat mierne menejcenny
  • 27. júna 2013 1:08:55 CEST
    @koro:
    Čo si nepochopil?! NJepochopil si, že je nezmyselné na základe toho porovnávať ľudí a šimpanzy?!
    Uvedomuješ si, že aj tie najmúdrejší ľudia 19. storočia by na základe tvojich arogantných kritérií v podstate neboli odlišní od šimpanzov, lebo zrejme ani 1 z nich by nevedel postaviť (modernú) lietadlovú loď (teórii relativity ani nehovoriac, o tej nikto vtedy nemal ani len potuchy)...?!

Jednoducho... dospelé šimpanzy majú pri porovnávaní s ľuďmi analytickú inteligenciu niekde na úrovni inteligentnejšieho imbecila... alebo niekde na úrovni 5 - 6-ročného decka.

Ozaj, ešte na to som ťa chcel upozorniť, keď si budeš k tomuto niečo "googliť", tak si dávaj bacha, lebo asi 1/2 všetkých odkazov na také alebo podobné články predstavujú sračky ("spam") tzv. "kreacionistov".

@torimaster:
    Podľa teba je teda imbecil (=stredne duševne zaostalý) úplne neporovnateľný s človekom...? (A kam by si potom zaradil idiotov?!)

A neber ten môj agresívny tón príliš osobne... ja to beriem ako debatu(z "langue d'oïl": debatre ~ vybojovať), taký je skrátka môj štýl... Mal by si sa viac zameriavať na obsah, nie na formu!

Jednoducho... dnešní ľudia sa v podstate takmer nelíšia od kromaňoncov. Keď si taký frajer, tak mi vymenuj štát, ktorý založili, ukáž mi budovu, ktorú postavili, uveď názov knihy, ktorú napísali, nože nám pripomeň, akú báseň zložili...!
    Už konečne chápeš, ako sa tvoje "absurdne samozrejmé dôkazy" poskladali do samozrejmej absurdity?!

To, čo uvádzaš, sú totiž v podstate len akési okrajové veci... kopa domorodcov žijúcich niekde na úrovni doby kamennej by to tiež nevedela. To podľa teba nie sú ľudia?!

A pokiaľ ide o toho kresliaceho a maľujúceho šimpanza:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Congo_(chimpanzee).

Fakt by ma potom zaujímalo, čo konkrétne ty vieš o vesmíre alebo jadrovej fyzike... Nože nás skús oslniť... alebo nám aspoň konečne ukázať, že máš dôvod cítiť sa hlúpo, nielen nafúkane!

Spomínaš tu 5-ročné dieťa... čo je zhruba mentálna úroveň dospelého šimpanza.

Moje vlastné slová ma nedostanú, mozog dospelého človeka moderného je asi 3-krát väčší než mozog šimpanza učenlivého učenlivého... to len ty si si nakakal do úst vyjadreniami ako: Ide mi o to, že mozog človeka je podľa môjho názoru natoľko odlišný a o toľko dokonalejší, že porovnávanie s akýmkoľvek zvieraťom v takmer akomkoľvek ohľade nie je na mieste. Alebo: Tak komplexne a neuveriteľne, ako sa líši mozog človeka od mozgu akejkoľvek inej bytosti na tejto planéte, tak veľmi sa líšia aj jeho sociálne interakcie.

A potom to porovnávaš na základe úplne scestných príkladov... a podľa "výsledkov" (ich duševnej činnosti), podľa ktorých by aj mozog imbecila mal byť vlastne rovnaký ako mozog šimpanza.

Vieš, vtrhol som sem ako veľká voda a začal som označovať veci pravými menami - a nezriedka aj nevyberanými slovami - ale to len ako odpoveď na tie strašné sprostosti, ktoré si tu popísal, a to preto, lebo poli písané nie z postavenia akejsi nevinnej detskej nevedomosti, ale skôr akejsi zákernej náboženskej nadutosti, povýšeneckosti. Pre ňu je príznačné, že si nepotrebuje nič rozumovo dokazovať, pri nej treba veriť v dogmy (tie tvoje "absolútne samozrejmosti").

Ja viem o vývoji človeka a šimpanza dosť, ale z tvojho celkového "dokazovania" mám pocit, že ty si asi z vývinovo zostal duševne niekde medzi nimi...

Pri svojom "dokazovaní" sa dokážeš nanajvýš tak "chváliť cudzím perím", dielami tých najlepších z "kŕdľa" (či stáda?), kam sám seba zjavne tak rád zaraďuješ, ale nejaký dôkaz alebo náznak, že by si s nimi mohol byť aspoň porovnateľný, tu citeľne chýbal počas celej besedy.
    (Dobre, toto by sa čiastočne vzťahovať aj na kora, ale on sa k torimasterovi tak silno hlásil, že si nemusím brať servítky pred ústa.)

Napísal som to len preto, aby si aspoň čiastočne pochopil tie sprostosti, čo si tu popísal, ako si tu šialene kreslil čiary, takmer tak šialene ako západní imperialisti v Sýrii, porovnával si tu vskutku "neporovnateľné", porovnával si rod (človeka) s ríšou (zvieratá) a prirovnával si to k takému nejasnému vymedzenému pojmu ako "ovocie"...!
  • 26. júna 2013 21:21:56 CEST
    ritnadiera - tvoj trocha agresívny tón je úplne zbytočný, toto je diskusia. Každý má právo vyjadriť svoj názor - no primeranou formou. Ale to vypovedá o autorovi samo za seba, takže k tomu sa vyjadrovať nejdem.
    K tvojim vyhláseniam - samozrejme, už Darci som dal za pravdu v tom, že človeka možno chápať ako súčasť väčšieho, resp. komplexnejšieho celku. Samozrejme, aj človek je živá bytosť, a má svoje zaradenie, tzn. vyšší stavovec, cicavec atď - teda pochopiteľne existuje nespočetne podobností s inými druhmi týchto čeľadí. Ako to ale spochybňuje ľudskú absolútnu jedinečnosť a výnimočnosť, to naozaj neviem. Ja by som si nikdy nepomyslel, že budem musieť vyťahovať tak absurdne samozrejmé dôkazy - ale prosím. Ukáž mi jedinú civilizáciu šimpanzov učenlivých. Vymenuj mi jediný ich štát. Ukáž mi jedinú budovu, ktorú postavili, jedinú knihu, ktorú napísali, jedinú báseň, ktorú zložili a áno, hoci jediný obraz, ktorý namaľovali. (ak chce byť niekto nasilu avantgardný, tak prosím, ale pre mňa je to len otláčanie vlastných láb namočených vo farbe, viď. https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSJTHzwSpmHgPssGu7ZHTZ38bijQoXG3i96TklcpyfzhapotUVB ) skús si to porovnať s napr. Michilangelom ;). Alebo si myslíš, že tvoje vysokointeligentné a vysokočlovekupodobné šimpanzy sa takto ako my teraz o nás tiež niekde bavia? Majú vlastné vedecké inštitúcie, vesmírny alebo jadrový program? Naozaj si pripadám až hlúpo, že to musím takto menovať ale čo už. Podľa mňa aj 5 ročné dieťa chápe, že porovnávame neporovnateľné. Dostanú ťa tvoje vlastné slová - ako si správne povedal, mozog človeka a šimpanza vyzerá navonok a dokonca aj zvnútra podobne, až rovnako. Napriek tomu sú ich schopnosti neporovnateľné. To je dokonalý dôkaz toho, že človeka robí výnimočným niečo oveľa viac ako len pár buniek a pár tisíc rokov evolúcie. Keď máš tak rád šimpanzy, naštuduj si, že ich priamy predok jestvoval po boku predkov človeka už viac ako milión rokov dozadu. Napriek tomu sa nikdy nevyvinul ani len po členky človeku a jeho schopnosti fatálne zaostávajú a zaostávať budú. O sto, tisíc, aj milíon rokov.
  • 26. júna 2013 17:12:13 CEST
    nuz neviem ako vam, ale mne z tejto debaty vyplyva, ze ten takzvany ony velky anineviemakohonazvat Ezop, bol strasny debil...
  • 25. júna 2013 23:53:39 CEST
    wyr - mna by skor zaujmalo ze kolko dni mu trvalo kym to zo seba dostal
    koro - to stym trafenim tematiky celej diskusie si trafil uplne presne ...
  • 25. júna 2013 12:42:58 CEST
    par dni tu nie som a ajhla...uz zase som si spomenul aky som sprosty...
    mohol by mi tu niekto ako pre blba, teda normalneho cloveka, vysvetlit v skratke, co ste tu preberali? pac som sa silno stratil :D
  • 24. júna 2013 22:23:11 CEST
    Je to trochu zbytečná otázka, jsou to jen lidi a ti jsou sami sobě stejně nebezpeční jako všichni ostatní.... Jediný problém mají s udržením společného vztahu, protože se občas neshodnou, kdo je nahoře a kdo je dole, ale to je jejich osobní problém... takže opět nejsou nebezpeční....
  • 24. júna 2013 16:15:14 CEST
    Keď nedokážeš odvodiť teóriu relativity, znamená to, že môžem o tebe vyhlásiť, že si sprostý ako šimpanz?

Vieš, ten tvoj príklad bol zrejme dosť hlúpy - a bolo cítiť z toho tú náboženskú nadutosť, o akej som písal...

Pretože na základe rovnakých podmienok (kritérií) by som musel vyhlásiť, že medzi drvivou väčšinou ľudí a šimpanzmi nie je vlastne žiadny podstatný rozdiel, lebo nikto z nich nevie odvodiť teóriu relativity atď.
  • 24. júna 2013 16:06:59 CEST
    Ach, torimaster, trepeš tu také sprostosti, až z toho súdneho človeka musí rozbolieť hlava!

Nespočetné množstvo "vedeckých" štúdií "uspokojivo" dokázalo aj to, že Zem je stredom vesmíru a okolo nej obiehajú všetky nebeské telesá po sústavách kružníc (epicykloch).
    Áno, aj toto bolo svojho času vedeckým konsenzom, a to oveľa dlhšie než dnešný vedecký konsenzus, napríklad.

Táraniny o tom, ako je vraj človek "výnimočný", lebo na rozdiel od zvierat dokáže veriť v Boha (veď v podstate o to tu ide a o to tu išlo celým pokoleniam tzv. "bádateľov", ktorí sa úporne snažili obhajovať akúsi stáročia až tisícročia starú "blízkovýchodnú poveru"), nemajú nič spoločné s prírodovedou, možno ešte tak s teológiou... toľko k tej "vede".

A to je len vrchol ich povýšeneckosti a náboženskej obmedzenosti, že vydeľujú človeka ako nejakého akostne (kvalitatívne) "neporovnateľného" so zvieratami.

A to, čo si napísal, sú len hlúpe povery... napríklad pred pár rokmi vedci napr. zistili, že prostitúcia prekvitá aj u šimpanzov - čo bolo podľa tých povýšeneckých a obmedzených predstáv zhola nemožné.

Ten neurobiológ by bol vtipnejší, keby povedal, že ľudia sú výnimoční preto, lebo sa sobášia, a že sa nerozvádzajú aj keď sa neznesú.
    Ale to, čo povedal, je sprostosť... ako tu už bolo povedané, medzi zvieratami môžu byť oveľa silnejšie väzby než medzi ľuďmi... a tvrdiť, že ľudia sú v tomto výnimoční len preto, lebo sami seba alebo svoje prejavy označili pojmami, ktorým prisúdili výnimočnosť, je asi také strelené ako tvrdiť, že akékoľvek 2 zvieratá majú k sebe bližšie než k človeku, lebo "to sú len zvieratá, kým človek je človek". Ha-ha.

Keby som tu predložil ľudský mozog a šimpanzí mozog, tak - a to sa môžem staviť - drvivá väčšina ľudí by mala oveľa väčšie ťažkosti s ich rozlíšením a priradením k ich nositeľom, než by mali s rozlíšením jablka a hrušky.
    Toľko k tej "odlišnosti"... A keby si dostal nejakú malú vzorku (preparát) z mozgov človeka moderného a šimpanza učenlivého a mal hoci aj za pomoci mikroskopu rozhodnúť, ktorá vzorka patrí komu, tak sa môžem staviť, že by si sa pritom poriadne "zapotil". To by som rád počul, ako by si popisoval, ako sú "neuveriteľne odlišné".

Ozaj, poznám ešte slávnejší Einsteinov výrok: "Iba 2 veci sú nekonečné: vesmír a ľudská hlúposť; ale tou 1. som si nie celkom istý."
    Asi toľko k tomu...

A na zvieratách, o ktorých usudzujeme, že majú len 1. signálnu sústavu, a teda že sú u nich myšlienkové pochody jednoduchšie, sa predsa bežne robia kadejaké psychologické pokusy, postavíme ich pred rôzne prekážky, nechávame ich robiť všelijaké rozhodnutia, sledujeme pri tom ich odpovede atp.

Áno, predstav si, že mnohí vedci pristupujú k ľuďom ako k zvieratám (a možno ešte častejšie k zvieratám ako k ľuďom) práve na základe ich obrovskej podobnosti, na anatomickej, fyziologickej a hlavne biochemickej úrovni.
    Vďaka tej podobnosti môžeme skúšať lieky na bunkových kultúrach, napríklad.

A áno, práve zvieratá nám "pomáhajú" objasniť to, ako funguje aj človek (vrátane jeho mozgu, napríklad).

A s tou hruškou a jablkom si to teda riadne pomiešal... no, ako jablká s hruškami!
    Oba druhy patria totiž do rovnakej čeľade - ružovité.
    Podobne ako človek a šimpanz patria do spoločnej čeľade hominidov.

Keď už tu odznela tá zmienka, tak sa jej chytím... človek a šimpanz majú k sebe asi tak ďaleko ako zajac ku králikovi
    [dobre, to som strelil len tak od pása, ale pravda je taká, že rozdiely v genóme šimpanza učenlivého a človeka moderného je snáď len nejakých 95 % - 96 % (pôvodne sa uvádzalo len okolo 98,5 %), kým genetické rozdiely (rozdiely v genómoch) medzi hruškou a jabloňou sú však oveľa väčšie].
  • 18. júna 2013 15:51:39 CEST
    Zlatko, ja som sa chytil len tvojho posledného príspevku :)
  • 18. júna 2013 10:38:29 CEST
    footster: ach :) skutočne ti z toho čo som napísala vyplynulo že si myslím že sú nebezpeční inak ako ľudia s inými preferenciam? Tak treba čítať ešte raz.
  • 18. júna 2013 10:00:39 CEST
    Sme rovnako nebezpeční, ako niektoré dominy a dominanti a ako niektorí subíci a subky. Či je ten-ktorý človek nebezpečný, alebo nie určite nie je ovplyvnené tým, kam sa svojimi preferenciami radí. Netreba miešať jablká s hruškami. Ale inak si tvoje názory cením, tak ako názory ostatných hlavu používajúcich diskutérov :)
  • 15. júna 2013 14:15:36 CEST
    ano sme nebezpečný :D
  • 15. júna 2013 10:55:05 CEST
    To sa volá myšlienkový vlak =)
    • 9 posts
    15. júna 2013 10:48:11 CEST
    Tusim prva debata ktora sa obisla bez urazok a utokov
  • 15. júna 2013 9:10:12 CEST
    100 bodov
  • 15. júna 2013 6:51:25 CEST
    a co tak dievcata preskumat moju dna semienko? hmmmm...
  • 15. júna 2013 2:00:59 CEST
    No ako pekne sme sa nakoniec nezhodli :)

Dôkaz toho že switch skutočne sú nebezpeční, kecajú o úplne odlišných veciach, litánie píšu a povedať si nedajú :P
  • 14. júna 2013 18:25:01 CEST
    ......moji mili diskutujuci.....dakujem za velmi vzrusujucu vymenu nazorov...musim priznat,ze presne tento sposob komunikacie mne prinasa uspokojenie:-)))))v nacatej teme ale uz nebudem pokracovat,pretoze sme znacne odbocili od podstaty tohto fora. Ja som milovnik zahad,roznych konspiracnych teorii....takze moj postoj sa tymto asi dost vysvetluje. Ved cas ukaze kto z nas bol blizsie pravde....snad:-))))Darcia...si inteligentna mlada dama a tvoje prispevky sa citaju uzasne....mas moj obdiv a bolo mi ctou♡.....escarmel.....ked ti kava nezhorkla, tak to nebolo az tak zle citanie,co povies?:-))))
  • 14. júna 2013 17:54:18 CEST
    mierne pochybujem ze sa tu este pise o switchoch