13. júna 2013 16:18:38 CEST
Stihli ste toho zatiaľ popísať veľa kým som tu nebola, tak skúsim popri tom ako čítať rovno reagovať aby som sa nestratila (teda sa ospravedlňujem ak budem niekoho opakovať a tiež za dĺžku,a el verím tomu že ľudí čo to nezaujíma zbadajú môj nick a rovno preskočia :P)
Torimaster: samozrejme, laické názory sú plne relevantné, koľkokrát prišiel na niečo nové, zaujímavé práve laik, pretože mal iný pohľad.
Začnem čo sa týka emocionálneho prežívania partnerstva: dnes už sme s pozorovaním ďalej a u viacerých druhov sme pozorovali nečakané veci - samozrejme, od smútku pokiaľ je smutný blízky jedinec skupiny alebo partner až po smrť zo žiaľu po smrti partnera (a to myslím vážne, toto bolo pozorované u potkanov, labutí, vlkov, u slonov pokiaľ zomrela blízka priateľka,...). Takže napriek tomu že súhlasím s tým že mozog človeka je v mnohom iný, veľké emocionálne prežívanie introdruhových vzťahov a silné zväzky, to pre nás jedinečné nie je.
Taktiež celkom nesúhlasím s týmto:"arozdiel od človeka však nie sú schopné postrehnúť podobný problém, pokiaľ by dotyčný jedinec nevykazoval vonkajšie znaky, čo je u človeka podstatne bežnejšie" Pretože myslím že aj u ľudí na to aby si to postrehol potrebuješ vonkajší znak. Či už je to smutný výraz tváre, alebo ti to človek odkomunikuje, stále tú emóciu istým spôsobom externalizuje aby si ju vedel prijať. U zvierat sa to proste dá dať njavo len neverbálnou komunikáciou, my máme úžasný ďalší prostriedok, ale stále je to len iný spôsob dania vecí najavo.
Tieto teórie a výskumy sú ale populárne dodnes, len netreba toho toľko robiť, pretože už máme omnoho jasnejšiu predstavu v čom sme podobní a v čom sme odlišní. To, či poviem že sa líši alebo nelíši zásadne záleží od môjho frame of reference. Vezmi si že medzi ostatných živočíchov zahŕňas včelu rovnako ako ľudoopa. Od ľudoopa sa líšime omnoho menej ako od včely a včely sa líšia zásadnejšie od ľudoopov než my. Preto nemám rada vydzvihovanie ostatné živočíchy vs. človek, pretože to považujem za komplikovanejšie. Tým ale vôbec nechcem podceňovať ľudský mozog, individualitu a schopnosti, pretože to je samozrejme úžasné a nádherné. Ale ja nemám pocit že tým ľudí degradujem. Iba sa ich snažím zasadiť do kontextu z ktorého vyšli a v rámci ktorého sa vývíjajú a na základe ktorého vznikajú niektoré podobnosti.
Pokračujeme ďalej :) s Einsteinom súhlasím, ale zase, nekonáme nezištne len my, ale aj iné druhy.
Súhlasím s veľkou komplexnosťou a zložitosťou ľudských skupín, ale to mi stále nezabráni porovnať to. Kosti našej ruky sú neskonale zložitejšie ako plutva tuleňa. Snáď neporovnateľne. A predsa, keď sa porovnajú, zistí sa že vychádzajú z rovnakého základu, majú rovnaké základné kosti, len ináč umiestnené, len naša ruka sa následne vyvíjala omnoho zložitejším spôsobom pretože slúžila na iné veci. Napriek tomu tam ten spoločný základ je, našu ruku to nijak nedegraduje, stále je úžasne zložitá a zaujímavá, len sme ju dali do kontextu spoločného vývoja, tak pristupujem aj k ostatným porovnaniam.
Asi so mnou nebudeš súhlasiť, ale tento tvoj názor neporovnateľnosti považujem za vyplývajúci s nedostatočného pochopenia neľudských zvierat. Samozrejme, ani ťa nemusia natoľko zaujímať, nemusíš mať motiváciu o nich študovať, alebo možno máš ale proste si prišiel k inému záveu ako ja a nikdy sa nezhodneme :) Ale mám z tvojej reakcie dojem že vďaka môjmu porovnaniu si myslíš, že ľudí týmito prirovnaniami degradujem, o čo mi ani náhodou nejde, nechcem ich zjednodušovať, nejde mi o to "kaziť" ich jedinečnosť a podobne. Ja považujem ľudí za super a fascinujúcich a komplikovaných a úžasných. Ale snažím sa ich chápať zo všetkých aspektov, snažím sa ich vnímať v kontexte, zároveň nemám pocit že by prirovnanie k zvieratám degradovalo, kedže aj to sú proste iné živočíšne druhy, ktoré majú napríklad menej vyvinuté vyššie kognitívne schopnosti, ale za to dokážu vidieť alebo počuť omnoho viac ako my a tak im to pre ich život vyhovuje. A to je v poriadku, to nie je predsa degradujúce, len iné. Takže ozaj mi nejde o to znevažovať ľudí.
footster: so zvieratami domestikovanými aj divými mám dosť skúseností, kedže sa tomu venujem, ale radšej v debatách používam vedcov, pretože kto som ja :) proste neznáma osoba :) takže keď treba použijem aj vlastné skúsenosti, ale väčšinou sa snažím byť všeobecnejšia a opierať sa o tých ktorí už vo svojom živote niečo v tejto sfére dokázali :)
Mirage: pravdepodobne preto, že to nie je výhodné. V prvom rade, to že niečo také neexistuje teraz, neznamená to, že neexistovalo predtým, však vyhynutie mnohých živočíšnych druhov prebieha neustále. V dobe vývoja prvých mnohobunkových organizmov boli podmienky ešte úplne iné ako teraz a teda prešiel veľmi dlhý čas na prisposôbenie sa. Keď sa už začneš množiť, prečo prestať pri malom čísle? Aj dnes máme 6-20 bunkové iba parazity, čo znamená, že tento malý počet buniek nie je dosť na to aby sa vyrovnala cena samostatne žijúcej bunkovej kolónie vs. jej benefity. To sa oplatí až pri väčších číslach. To ale neznamená, že s dvoma bunkami nezačínali, však i embryá živočíchov sa najprv delia na dve bunky, vôbec nevidím ako tento fakt dokazuje že by evolúcia bola z jednobunkového priamo na päťbunkový. Stopy po takýchto organizmoch sa nemôžu nájsť, vzhľadom k tomu že pokiaľ by vyhynuli čo i len pár rokov dozadu, stopy po bunových kolóniách ani po jednobunkovcoch nájsť nevieš, pretože nemajú skelet (či už exo alebo endo), ktorý by sa dokázal zachovať.
Čo sa týka neschopnosti dýchať a piť zároveň, to nebola regresia. To bola obeta :) Vývoj vďaka ktorému môžme dnes rozprávať nám usadil larynx nižšie ako u iných živočíchov. Ako nežiadúci účinok toho môže jedlo/voda vnikať do pľúc pokiaľ pri tom dýchame. Ale ako benefit toho môžeme rozprávať a to bolo pre náš vývoj dôležitejšie. Takže to nie je žiaden krok dozadu, proste vývoj na základe zhodnotenia toho čo má pre nás viac výhod :)
Čo sa reprodukcie týka, napriek tomu že základné stavebné prvky DNA sú rovnaké, to čo sa z nich skladá, čo určuje či má ruky alebo plutvy, či máš modré alebo hnedé oči, to všetko je iné. Na základe opakovaných mutácii a odlišného vývoja a adaptácie na iné prostredia a ekologické niky sa z týchto DNA stavebných prvkov stavali rôzne veci a rôzne veľa iných vecí. Tak vznikli chromozómy a pre rekombináciu týchto chromozómov a ešte lepšie získanie odlišností sexuálna reprodukcia. Tieto chromozómy sú ale už všade iné. Je to ako kód. A dva kódy musia byť navzájom kompatibilné, rozumieť si, aby z nich mohol vzniknúť nový produkt. A zároveň teda ako iste vieš niektoré druhy sú si tak podobné že sú aj sexuálne kompatibilné. Lev a tiger, kojot a vlk, kôň a somár.
Neviem, predpokladám že teda asi neveríš v evolúciu, pokiaľ nie neviem nakoľko máš vedomosti z biológie, nakoľko ťa vôbec zaujímajú, mne osobne tie veci dávajú zmysel a zapadajú do seba veľmi pekne ale popravde s kreacionistom som sa ešte nikdy nebavila takže ani neviem ako takú debatu viesť, nechcem pôsobiť povýšenecky a hovoriť o úplných základoch biológie pokiaľ ich máš len im neveríš alebo pre niečo s nimi nesúhlasíš, zároveň sa ale popravde neviem vžiť vôbec do toho čo človeka vedie k tomu vybrať si taký názor, takže sa ospravedlňujem ak sú moje odpovede nedostatočné, zbytočné a podobne.
A to sme sa teda riadne posunuli od pôvodnej otázky :D