5. septembra 2014 1:44:34 CEST
Pravdupovediac, neviem, ci v tejto faze debaty ma vobec vyznam sem cokolvek pisat, lebo kazdy sa sustredi uz len na invektivy. Ale asi to aj tak skusim.
Nikto nechce nikomu hovorit, ako ma robit to alebo ono, ako ma zit, alebo ako sa ma hrat. Vzhladom na sucasne problemy je ale evidentne, ze treba jasne stanovit urcite mantinely a povedat, ze toto uz nie je ok. Ako napriklad nerespektovanie dohodnuteho.
Tieto problemy nie su o tom, ze jedna babka povedala, ako to tu niektori prezentuju. Nie je to o tom, ze niekto si s niekym nesadol alebo mal zlu skusenost. Je to o tom, ze na tych istych par ludi dokola su staznosti. Vkuse. Od roznych ludi. Ohladom tych istych veci.
Chceli by sme dosiahnut, aby minimalne kazdy, kto pride na stretko, mal k dispozicii nejake zakladne informacie o tom, ake su jeho prava, co si moze dovolit, co moze vyzadovat od inych ludi vramci normalneho medziludskeho respektu atd. Niekomu sa to moze zdat hlupe a akoze sa snazime niekoho poucovat, ale nie je to o tom. Je to proste o tom, ze hlavne novy clovek si nemusi byt tymito vecami na zaciatku isty, viem, ze ja som mala tiez chvilu zmatok v tom, ze ci si mozem niektore veci ako subinka dovolit.
Nechceme nikomu nic vnucovat ani kazat, len chceme, aby boli ludom taketo veci lepsie dostupne. A dufame, ze tymto sa nam podari aspon ciastocne znizit frekvenciu, s akou sa stale novi a novi ludia davaju nachytat na stare triky. Nechceme nikoho kamenovat. Ale treba si naliat cisteho vina a povedat si, ze evidentne tu existuju urciti ludia, ktori sa spoliehaju prave na nevedomost obete a kedze sa na novacikov cielene orientuju a vyhladavaju ich, casto sa k nim dostanu prvi. Toto je to, co chceme zmenit. Ponuknut alternativu. Ak sa dotycny clovek napriek tomu rozhodne ist svojou vlastnou cestou, je to samozrejme jeho vec.
Takisto napriek tomu, ze kecacie stretka su, boli a budu otvorene pre kazdeho, prave preto, ze chceme, aby sa tam ludia citili bezpecne a prijemne, bude sa to musiet aspon trochu regulovat a ludia, ktori su opakovane problemovi alebo nerespektuju zakladne veci budu vyluceni. Tak, ako sa to robi vsade.
Ok, skoncila som, mozte sa pustit aj do mna. Snazila som sa zostat uplne mimo tejto hadky, ale uz mi to fakt nedalo.