3. decembra 2007 19:28:13 CET
Nenufer (715)
23.07.2007 @ 17:11 vernost zvierat
vernost sa podla mojich znalosti vyskytuje u podstatne mensieho poctu zivocisnych druhov ako striedanie partnerov. Navyse by som ked uz sa obraciame do zivocisnej rise doporucovala vyberat priklady aspon od savcov ked uz nie od opic ku ktorym mame geneticky najblizsie :-)
Len tak si citam starsie prispevky...a tejto teme nemozem odolat. :)
Nuz nasi najblizsi pribuzni - primati to maju s vernostou rozne. Vacsina z nich zije v skupinach, kde vladne tvrdy patriarchat. Typicke pre tieto druhy je, ze skupinu opustaju samce...takze samice v skupine su pribuzne. Dalsou typickou crtou je velky vahovy rozdiel medzi samcom a samicou (napr. gorily). Dominantny samec si chrani svoje samice a toleruje dorastajucu mlad. Moznost, ze by bola samica neverna je minimalizovana. Na prirode je vsak krasne to, ze len malo veci plati na 100%...a samec musi z casu na cas aj jest a spat... V globale vsak mozme hovorit, ze samici harem je verny svojmu tvrdou rukou vladnucemu panovi. Druhou strankou veci je, ze nadvlada jedneho samca netrva vecne...a po case je vymeneny zdatnejsim sokom. Je to nevera? Asi by sme to tak nedefinovali...iste to vsak nie je monogamny vztah.
Mame vsak k dispozicii aj iny priklad: primaty, ktorych zaklad skupiny tvoria pribuzne samce a skupinu opustaju samice. (Prva analogia s clovekom.) Vahovy rozdiel je medzi pohlaviami je 15-20% (druha analogia s clovekom). Aby som nenapinala...hovorim o simpanzoch.
Pozrime sa teda blizsie, ako to vyzera so sexualnym zivotom tychto nasich pribuznych. Samice simpanzov su povestne svojou promiskuitou. Kedze v prirode tazko najdeme nieco, co nema vyznam...ma vyznam aj tato promiskuita. Je lepsie kopulovat s vacsim poctom samcov...kedze simpanzy nepoznaju testy otcovstva...je pravdepodobne, ze budu viaceri samci pokladat prave jej mlada za svoje vlastne...co prinasa vyhodu vo zvysenej starostlivosti zo strany samca. Preco to tym samcom neprekaza...? Preco by malo?...su predsa pribuzni. Takze aj ked riziko, ze investuje svoju energiu do mladata, ktore nie je jeho, je dost velke, niet dovod sa strachovat...ak nie je jeho...bude jeho otca, brata ci bratranca. Jeho geny sa stale budu mnozit. Navyse simpanzie samice su jedinecne aj tym, ze su ochotne kopulovat aj mimo obdobia ruje a vedu sa polemiky o ich orgazme (dalsia analogia s clovekom). Su dokonca ochotne poskytnut sex za uplatu...napriklad pekny zrely kus ovocia. Ci tu budete vidiet analogiu s clovekom, necham na vas...
Nechcem tym povedat, ze sa mame spravat ako gorily alebo simpanzy. Suhlasim s tym, ze clovek monogamny od prirody nie je. Monogamia je podla mna kulturna zalezitost...a vsetci vieme, ako to s nou vyzera. Tak mi zislo na um: Je tu niekto, kto zije so svojim prvym a jedinym sexualnym partnerom a ma viac ako 25 rokov? (Sorry pre tych, ktori maju radi logiku...je mi jasne, ze vyraz "prvy a jediny" je nelogicky...hodil sa mi vsak do kontexu.)
Apropo bociany: Nerobte si iluzie...ano, bocianie pary su pomerne stale. Staci vsak, ze sa samica s priletom na hniezdo oneskori (prve vzdy prilietaju samce a chystaju hniezdo pre svoju "milovanu") a medzitym na hniezde pristane ina samica...samec jej zacne dvorit a na svoju "pravoplatnu" druzku z minuleho roka nehodi ani ocko.